Яяя......

НОВОТО СТАРО ПОКОЛЕНИЕ

От Траяна Кайракова

Сядаме оня ден с дружки, та да се почерпим. Няма телефони по масата, щото ние сме прости. Седнали сме да се видим, не да мажем по разни екрани. По едно време обаче на едната ѝ звънна свекърва ѝ. Говориха, каквото говориха, и тя почна да се жалва.

– Значи, момичета, откакто ѝ дадохме телефон в ръцете на тази жена, направо се побъркахме. Бе, преди терлици за всички плетеше, сега маже и пушек се вдига. Налага се да търся баби от пазара, че зимата ни измръзнаха краката. Да вземе онзи ден да си направи нов профил във Фейсбук. Мене да ме питаш, аз ще се озоря да го направя, тя обаче тук натискала, там ръгала, че и снимка си сложила. Че като почнаха да звънят – на мене, на мъжа, на децата. Тревожи се тоя народ да не би да ѝ е станало нещо, профилът ѝ да не е хакнат, не е истина.
„Бе, майко, за какво ти е тоя профил?“.
„Че де да знам. Натисках, натисках и ми излезе“.
„Махай го, че цял ден работа не мога да подхвана от разговори!“
„Аааааа, нека си стои!“.
Ма какво да стои бе, хора, акъла ми взеха! Ама върви се разправяй, де!

– Аааааа, чакай аз да ви кажа. Майка ми има Фейсбук, Инстаграм, Снапчат, Уатсап и не знам какво още. Бе, хора, аз нямам Инстаграм, тя навряна навсякъде! Цял ден маже. И не само това. Нали знаете, че детето има авторска страница за наградите от пеенето. А тъй! Само да мине конкурс и тя почва да намила: “Качвай снимката и грамотата, качвай наградата, качвай, де!“. Какво да качвам, ние още по пътищата се мотаме, тя бърза, че да не изтърве харесванията във Фейбук. Първа харесва винаги! Ама винаги! И единия път, като публикувах нещо, някой го хареса преди нея. Удар щях да получа, казвам ви! Звъннах ѝ да видя да не е умряла, направо ми прилоша. Ами то от години не се е случвало такова нещо!
И не е само това! Следи всяко харесване, брои палци, сърца, усмивки, може и дневник да си води, ужас, ви казвам, ужас! “Гледай, майка! Туй момче е сложило две сърца на последния ти пост. Да не ѝ е гадже, а? Не знаеш ли? Да я питаш! Що ѝ слага сърца, че и две?! Той има и брат, пък майка му работи в оная фирма до градинката, пък баща му в завода. Хубаво момче е, гледай какви хубави снимки и постове има! Ми Ивета що не хареса днеска снимката, а? Да не са се скарали нещо? Питай я, де, питай! Само са се скарали, да знаеш! Нали бяха двете на лагер, станало е нещо, казвам ти! Станало е! Друг път все харесва, сега два дена и нищо! Не ми харесва тая работа, никак не ми харесва. И тя има брат. Малко е нисичък, ама не е лошо момче. Тази на снимката ще да е леля му. Тя продава в онзи магазин за дрехи сигурно, щото все там се снима.“
Ще откача бе, хора! Туй и детектив не може го направи с нейната скорост! Пък баща ми друга бира! Цял ден и той маже, ама цял ден! При него пък онлайн игри – табла и карти. Че и се сърди, че и се ядосва, къщата вдига на главата си! „Тия си подсказват, мискините му с мискини! Ах, верицата им мръсна! Аз да му пусна за всичко, той да се осере! Казвам ти, че се познават и си подсказват! Мене ще лъжат те, бе! Къде се намират?! А?! Къде?! Аз, като съм играл карти, те още в гащите на баща си не са били! Ай ще им се не знае!“.
Четвърта писалка за телефон му купуваме, четвърта! Щото пръстите му дебели, та с нея му е по-лесно. Топчето на върха го стопява за отрицателно време. Няма лабаво. Оня ден изрева, че го боли ръка, та го водих на ортопед. Момичета, няма да познаете, честен кръст, няма и през ум да ви мине какво се оказа!

– Казвай, де!

– Изкривил му се пръста, дето стиска телефона! Изкривил се и го боли! Само дето не умрях от срам, пък докторът падна от смях. Палецът му щръкнал като на горила, честно! Какво няма да го боли, братче, как не е паднал от дланта не знам! Пък и на всичкото отгоре, докато играе, не може да му се звъни, щото а е вдигнал, а е прекъснал играта и губел точки. Ще умра, казвам ви, ще умра! Тия хора книги четяха, всяка седмица в бяха в библиотеката, сега забравиха и книги, и вестници, че и телевизор рядко пускат.

Повече истории в страницата https://www.facebook.com/TrayanaKayrakova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *