Ше си праЙм кот си искам

Нямааааа, няма счупа тоз чиливизор!

Публикувано

Както написа един мой приятел и адаш: „За първи път виждам толкова смирени цигани или поне нямам спомен да съм виждал.
Ако циганин е обвинен в каквото и да е – дали ще е брал керемиди или ще е рязал дървета или пък ще е обрал магазин, винаги се намират десетки беззъби с мазни, некъпани коси цигани, които се дърлят пред „тоз чиливизор“…

Сега обаче, обстановката е повече от кротка, направо приспиваща.
Всичко е цивилизовано, в духа на толерантността, европейските и евроатлантическите ценности, няма „Ко каза, ко???“, нито циганка стара да пуши с лула и да ни разказва за младостта, няма да се струпат изневиделица три цигански махали, настървени и въоръжени с камъни, дърве и примитивен селскостопански инвентар целящ да разбива глави на гяури, въобще – развитието със заловения за убийството на Виктория Селайдин направо е все едно наблюдаваш заспала мечка в средата на зимата.

Роднини, близки и далечни братовчеди, охотно съдействат на полициите, на медиите, на горското, на морското, дават идеи как ще е най-добре да бъде осъден Селайдин, услужливо подхвърлят всеки артефакт, който би помогнал на разследващите и интересуващите се от злокобната случка – всеки момент ще му изкарат лексикона от трети клас със стилизирани портрети на Джъстин Бийбър и Селена Гомес на корицата.
Вълшебно е!

И са едно такова позитивно настроени, усмихващи се, баба Гюлфие прави чай и вади дребни сладки да почерпи множеството журналисти събрало се пред къщата им, дядо Реза точи току-що сварено дванайсет годишно „Джони Уокър“, а малките чавета палаво тичат с плакати с надписи „Смърт за батко Селайдин – той го заслужава!“ и „Интеграционния процес – дело на всеки интегрируем и подлежащ на интеграция!“
Само малкият Сунай, развява постер на Азис и друг с надпис „Ремонт на ремонта – проверка на проверяващите!“ – последният дарение от Столична община.
Предполагам също, че по спешност са си варосали стаите и изтупали чергите да посрещат скъпи гости…

Атмосферата е празнична, настроението като на циганска сватба. Даже малко по-надолу в махалата венчават задочно Селайдин за Зюмбюлка Алтавата – те ще си бъдат лика-прилика, тъй като майката на Селайдин (това го прочетох преди малко, съвсем сериозно) днес е казала пред екипа на НОВА ТВ: „Синът ми е с умствена изостаналост. Той взема и хапчета, но аз спрях да му ги давам.“
Пък и нека момчето влезе в затвора задомено, и без това докато излезе оттам ще е навършило 23 години и ще е безнадеждно остаряло за женене.
(За сведение – сега е на 21)

И така. Сички е точно, направо шес, да не казвам шестотин!
Ромската нтеграция е на финалната права – както виждате вече влизат в съда, прокуратурата и затвора с песен на уста и под съпровод на сто каба гайди.

Отвсякъде съдействие, изнамирането на какъвто и да било генетичен материал в услуга на следствието е приоритет за цялата ма’ала, весело е, хобаво е и отвсякъде се чува музика!

Само да не беше тая стелеща се миризма на невръзващи се факти и поведения наоколо…вони, та се не трае!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *