Яяя......

ОВЦЕ ПОД ЛИПАТА ИЛИ ПЛАДНИЩЕ В РАЯ

Публикувано

Пладнището беше малко, но старо и се намираше под една липа накрая на селото. За тези, които не знаят, това е място доста по-различно от овчарника, където овцете нощуват, доят ги, размножават се и прекарват зимата. Пладнището, ако се вгледате и вслушате в думата, съдържа цялата информация за себе си. На него пладнуваха 15-тината овце на мъжа от крайната къща, който сам си ги пасеше, сам ги доеше, и сам си правеше онова цедено овче кисело мляко, за което го търсеха мнозина.

То имаше дебел слой сипкава тор, която се беше напластила с годините и всяка стъпка отгоре вдигаше гейзери тежък дъх от угнили барабонки.

Овцете си миришеха по своему – някой би казал, че смърдят, но не и аз – мирисът на мокра овца с мръсно руно ми напомня за горещо овче мляко, сварено с чубрица и малко сол. И поднесено в купа от напуканите ръце на овчаря или жена му.

Виждал съм овчарници. Виждал съм и липи. Но не бях виждал овце под цъфтяща липа. Слънцето беше в пълната си обедна власт и овцете, доволно наядени из полето, бяха се скупчили в сянката на дървото. Лежаха, преживяха, а някои бяха сложили главите си на сплъстения харман и спяха с изтегнати шии, затворени очи и мърдащи уши, с които гонеха мухите.

Липата беше във върховния си цъфтеж. Безброй щедри разтворени цветове пускаха от жълтото си сборище тежък аромат. И той се спускаше като божествен облак над пладнището и околността. Мечтателно ухание беше се проснало като в чаша за коктейли върху утаената миризма на тор, мръсна вълна и овча пот.

В тази смес от противоречащи се аромати, както би се шокирала всяка жена, се срещаха небето и земята. Ухание, като музика от рая и отъпкани миризми, като от дълбините на тежкия и изнурителен селски живот, се смесваха под дървото. Както се допълват стар камък с лишеи по него и красива чаша поставена отгоре.

Овце ли пладнуваха в парче от рая паднало на земята или дърво от небето бе поникнало в едно земно торище…?

Николай Илчевски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *