Искра Веселинова

Папата-кючек

Публикувано

Каквито и намерения да се крият зад посещението на папата у нас, каквито и дипломатически, политически и религиозни различия да се опитваме да загладим (или да задълбочим, знам ли), всичко това, цялото посещение, се превръща в пародия, благодарение на малоумието на репортери и цели телевизии, воглаве с „Нова“.

Току-що мазохистично гледах част от репортаж, в който репортерката беше не просто малоумна, тя беше готова за връзване и освен това – за здрав бой и за одиране на живо с мидени черупки (май някакъв нещастен патриарх го беше сполетяла тази нерадостна съдба, причинена му – казвам го без никаква изненада – от други свети отци на някакъв църковен събор).

Та тази женица трябва да бъде набита, наистина. Да ѝ посинят задника, че да не може да седне на него. По главата да не я бият, там пораженията са предостатъчни.

Цитирам репортерското чудо на природата по памет: „Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ…папата влиза в църквата…ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ, тука следва мълчаливата молитва, ъ-ъ-ъ-ъ-ъ…аз оттука не виждам добре и не знам дали молитвата е свършила (ми откъде излъчваш, мари, да не си в околоземна орбита, дебил нефелен), ъ-ъ-ъ-ъ…папа Йо…папа…ъ-ъ-ъ-ъ…Франциск, който ъ-ъ-ъ-ъ, в момента посещава България и нейната столица(!!!)…ъ-ъ-ъ (с понижаващ се, почти умрял тембър) София“. Обаче бая се почуди как се казва столицата.

В същото време по БТВ за момент са забравили да излъчват любимите си турски сериали и в пристъп на внезапно проникновение, са осъзнали, че са християни. Сега, православни или католици, очевидно не са много наясно и не отдават прекалено значение на това, браво за което, стига разкол, важното е, че сме християни.

Обаче и тук има малоумен репортер, който беше толкова противно сервилен, докато подаряваше едно послание на папата, така се скършваше в кръста, че се почувствах готова да му разбия усмихнатата уста.

Но черешката на тортата беше Оня-който-строи-магистрали. Това недоразумение на човешко- porcus*-кия геном, сияеше със слънчевото задоволство на малоумник, който си облизва кашата от лъжицата.

„Има разни протоколи и ние гледахме да ги спазим“.

Боже милостиви, забранете му на това чудо да говори, завържете го и го хвърлете в мазето, залепете му устата с лепенка и го набийте, само не му позволявайте да говори! Всяка казана от него дума, е израз на чудовищна, престъпна простотия. Наистина е престъпление да си чак толкова прост! И трябва да е наказуемо от закона!

Гледах папата и слушах поредната простотия за „папа- мобила“, сякаш говореха за колата на Фред Флинстоун. Изобщо, по неведом начин, всички телевизии успяват да ни оставят с гадното усещане, че папата е един сенилен старец, който не знае къде се намира. Този мотив върви под повърхността на привидните дитирамби.

В същото време, напук на наши милости, злоезичниците, и папата, президентът Румен Радев с цялото си поведение отговарят повече от точно на думите на Цицерон:“Agere cum dignitate et venustate“.

Искра Веселинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *