Яяя......

Персей и ползата от бабите пред блока

Публикувано

Обещах да ви разкажа за Персей, синът на Даная – онази, която я наваля един златен дъжд в дворцовото мазе.

(За самата Даная може да си припомните ТУК!)

Та бебето Персей, заедно с майка си, заживяло на остров Серифос, чийто цар Полидект се влюбил в Даная, но тя го отсвирила. Понеже момченцето било син на Зевс, бързо го уредили в местната детска градина в храма на Атина – там било и килийното училище, което младежът успешно завършил.

През всичките години, докато Персейчо растял и карал тежък пубертет, онзи Полидект не спирал да сваля майка му. На Неговото Величество му хрумнало, че ще е добре да се отърве от на Даяна чедото, защото зевсовия син вече вдигал от лежанка близо 300 кила. Решил Полидект да изпрати Персей на сигурна смърт, затова го извикал и му казал с доста ироничен тон:

– Виж ся, мойто момче, всички знаят, че имаш карти и за трите фитнес клуба на острова, показваш си навсякъде бицепсите и плочките на корема, обаче, а на бас, че не можеш да убиеш Горгоната Медуза!

Още от дълбока древност било известно, че ако се усъмниш в способностите на един мъж, то той веднага ще започне да ти доказва колко грешиш и колко си прост. Съвет към жените: още довечера заявете на мъжа си, че той изобщо не може да измие чиниите с една капка Пур (или Феъри, к’вото имате), както показват в рекламите и да видим какво ще стане…

И Персей вирнал нос, гордо заявил, че Медуза не му е никакъв проблем, взел си два чифта гащи за смяна и отпрашил да я убива. Вървял, вървял и се сетил, че изобщо не знае къде живее тая Медуза и всъщност в първия момент се бил объркал и мислел, че става въпрос за един магазин в Търново, който се казвал „Горгоната“, а оттам Персей си бил купувал палатка и едни туристически обувки, когато трябвало да катери Олимп за един рожден ден на баща му. Като се сетил за баща си, решил да звънне на някои богове и да ги пита за тая Медуза.

Провървяло му и веднага дошли Хермес и Атина, които обаче също не знаели адреса на Горгоната и го посъветвали първо да отиде при граите – три старици, които имали общо едно око и един зъб, обаче пък знаели всичко за всеки още откакто седели на пейката пред древногръцкия си блок. Едва сега Персей разбрал, че даже баща ти да е бог, не можеш да правиш каквото си пожелаеш и така или иначе ще опреш до местните клюкарки. Въздъхнал той дълбоко, хванал едно такси и отишъл при бабите граи.

Понеже бил доста хитър младеж, успял да вземе единственото око на бабите и лесно ги изнудил не само да му кажат къде е оная Медуза, ами и да му дадат крилати сандали, вълшебна торба и шлем, който го прави невидим. Граите му дали каквото поискал (аз ви изброих каквото знам, но не вярвам да си е поискал и нещо банващо), той им върнал окото и пак звъннал на Хермес и Атина. Чукнали си среща, Персей им казал какво е успял да направи, Атина му дала огледален щит, а Хермес му връчил нож от толедска стомана. Е, може да е бил и „Солинген“, не съм сигурна.

Отишъл Персей на адреса на Медуза, но там го очаквала изненада – горгоните били три! Начи три сестри, като само Медуза била смъртна, т.е. за останалите две не бил уведомен, защото нямало смисъл да се опитва да ги убива, респективно каква е ползата от файдата ако няма кяр.
Трите горгони имали златни крила, медни ръце, косите им били от живи змии, а погледите им превръщали всичко живо в камък. Сега аз не знам как Персей е разбрал коя от трите е Медуза, но все пак го е направил.

Сложил си шапката-невидимка, стартирал сандалите с вертикално излитане и полетял към Медузата с гръб към нея, щото нали ако я погледнел в очите, щял да се вкамени, затова я гледал в огледалния щит. Наложило се доста да потанцува заради многото змии по главата ѝ, но с едно деми-плие, алесгон на 45 градуса и обръщане в първа арабеска, Персей се проявил като съща Мая Плисецкая и отрязъл главата на Медузата.
После я прибрал в онази вълшебна торба, която взел от граите и си тръгнал, а другите две горгони не могли да го хванат, защото бил с шапката-невидимка.

Няма да ви разказвам за другите му приключения, защото са много, ама това с Горгоната Медуза е основното в неговото CV. Иначе на връщане младежът видял сметката на Атлас, спасил Андромеда от някво чудовище и се оженил за нея, като не пропуснал да вкамени бившето ѝ гадже и т.н.

Върнал се Персей на остров Серифос и казал на Полидект:

– Глей ся тука как я утрепах таа!

И извадил от торбата главата на Медуза и я показал на Полидект, а той срещнал мъртвите ѝ очи и се вкаменил. Надявам се, че преди да се превърне в камък, Полидевк е схванал, че преди да предизвикаш някого, трябва да си направиш сметката дали ще понесеш отмъщението му.

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *