Искра Веселинова

Последни повиквания..

Публикувано

Скъпи сънародници, представихте се твърде слабо днес.

В три следобед – прекрасното лежерно време за изпъване в шезлонг с три топки сладолед в огромна чаша или по потник и къси гащи до чушкопека, да се потиш като мекица и да диплиш зимнината в буркани, а още не бях прочела и една дума на омраза към девети септември и нито една тъмносиня теменужка не беше разцъфнала насред фейса.

Тя е поникнала на жълтите павета, в рода на кърваво-червени партийни функционери, учила е в елитна езикова гимназия, слушала е тайно Бръмбарите и си е позволявала да изпуши една-две цигари марихуана, донесени от гаджето, което е живяло две години в Унгария с татето дипломат.

После теменужката е ходела да пазарува в Кореком, летувала е на „Дружба“ и вместо „Млада гвардия“ и „Повест за Зоя и Шура“ е четяла Вонегът и Оруел. Събирала се е с шарените си приятели на „Кравай“ и се е чувствала една много бунтарски настроена теменужка, която съвсем спокойно обаче е използвала привилегиите на непоносимия за широката ѝ душа тесен социалистически строй.

Не се е вяснал и един защитник на ранния, партизански комунизъм. Този защитник се е родил около девети, дядо му е посрещал Червената армия, баба му е месила питка на руснаците, баща му се е казвал Сталин, на Йосиф Висарионович, майка му е била другарката дружинна и два пъти е ходил да летува в Артек. Като ученик прякорът му е бил Матросов. Сега защитникът е вече дърт и бая изфирясал, но всяка година съумява някак да се докопа до фейсбук и да ни обясни, че сме едни боклуци и джендъри.

Тая година – ни дума, вопъл, ни стон. Няма ли един оцелял от блаженото иго на соца, мама му стара? Всички ли изпукаха? Не ми стига само да гледам оня таласъм Корнелия Нинова – Боже, тази жена плаче за участие в някой руски филм от петдесетте, как би ѝ отивала ролята на фанатизираната местна учителка в някое забутано сибирско село.

Не ми стига да гледам и тъпото самодоволство на Бодигарда, който уж е на отсрещната страна на барикадата, нито бодрия ентусиазъм на Физкултурника. Искам бой с петли! Искам настървен син костовист срещу потомствен комунист. Хайде, бе, стига сте разбърквали лютеницата, стига сте писали любовна поезия за Боко! Съсредоточете се! Днес е девети септември! Очаквам включвания от цялата страна.

Искра Веселинова

2 thoughts on “Последни повиквания..

  1. Оправете си навигацията на сайта. Менюто трябва да изглежда по друг начин. И тази тема е корпоративна, за такъв блог не е подходяща. Късмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *