Яяя......

Пракисело зеле

Публикувано

Свински врат с кисело зеле. Три часа във фурната. Това е статус, другаре – точен, изчерпателен и вкусен. Докато залагах този разкош във фурната, се чудех кой е създал киселото зеле и изведнъж ми просветна! Цялата картина се появи пред очите ми като на филм, макар че може да е било вследствие от прашеца на кимиона и червения пипер.
Та ето ви сега Еврика и Евридика:

Седели си на една поляна прабългари, щото се били запътили на концерт на метъл групата „Съподобити“, та седнали да отпочинат. Пиели медовина, похапвали и правели мохабет. Един от прабългарите недоволно изръмжал:

– Абе оня ден помагах на детето да си напише домашното и като му видях учебника, побеснях! Там пишеше, че прабългарите сме номадски народ, прецтавяте ли си?!?

Друг намръщено се обадил:

– Това пък на кой му е хрумнало? Кой ги пише тия учебници, бе? Съсипаха я тая държава!

Обмисляйки тази обида с номадския живот, групичката осъзнала, че нещо трябва да се направи. Тишината вече била оглушителна и се чувало само предъвкването на мръвките от печения на жар динозавър, когато един едър мъж се изправил и заговорил:

– Подобьно естъ намъ братре прлежьно спꙑтавъше дрьжат како мꙑ по обраꙁѹ б͞жю рѫкама его сътворен бꙑхомъ славоѭ неꙁдре еньноѭ…

– Ей, спри са малко, че нищо не ти разбрах! – прекъснал го фен на ПраСлеър.

Първия обидено прочистил глас и повторил:

– Искам да ви кажа, че няма как да сме номадски народ, щото наесен и зимъска тва зеле в бидоните да не би да го носим в каруци, докато номадстваме, а?

Друг метъл го прекъснал ехидно:

– Кви каруци, бе? То ние сигурно не сме измислили още колелото, ако четеш тия учебници.

– Трай ся, яж си там бейк ролса! Нали знаете, че моята прапрапрабаба е държала патента за киселото зеле? Сънувала една нощ първо менделеевата таблица, но нищо не разбрала, а после ѝ се явил един тракийски конник, който кълцал зеле с меча си, слагал го в един варел и сипвал сол. Човекът бил на кон, защото варелът бил много висок и нямало как иначе да го стигне. То оттогава изобразяват тракийските конници с лъв и куче, защото точно тези животни в съня на баба ми пазели зелето, докато втасвало. Та едно ще ви кажа, пичуе: няма номадски народ, който да прави кисело зеле! Казах! – и забил в земята лазерния прамеч.

Ми, тва е!

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *