Виктория Тинтерова

Приказка за свободата в малкото ни дворче

Публикувано

Както вече съм казвала, имаме минатюрно дворче. С масичка, столове, пейка, цветя в саксии, помощна масичка с разни необходимости, за да не щъкам непрекъснато до кухнята. Отгоре има асма. Понякога идват приятели на гости, но най-често си стоим сами и си приказваме и си пийваме питиета… Слушаме музика тихо, а когато се стъмни, слагам една арабска лампа на дупчици и една голяма свещ сред петуниите и става съвсем приказно. Оазис.

От едната страна на дворчето е оградата на съседната къща, която се е срутила почти. Дворът е обрасъл като в тропиците, има огромни круши, подивели рози, разни храсти и…. едно куче. Къщата е на съседите през двор. И кучето е тяхно. Прибрали са го преди няколко години от улицата и се грижат за него. Когато седнем на масата, то идва за ласки и храна. Оградата е метална решетка и кучо си пъха муцуната, нарежда нещо на кучешки и не млъква, че даже усилва глас, докато не го нахраня. Е, храня го, много ми е симпатично. Започнало е да прилича на табуретка, защото който добряк мине по улицата му дава по нещо….

А пък в нашия двор имаме самоед на една година, бесен като … и аз не знам като какво. Толкова енергия има, че би могъл, ако се наложи, да тегли влак. На съседите отгоре е. Като го пуснат, то с ракетна скорост идва при нас за ласки и нещо за хапване. Събаря всичко по пътя си и в ентусиазма си мачка саксии, краката ни, въобще създава невъобразим хаос. За да ограничим тази пламенна любов, сложихме метална, решетъчна врата.

Сега изглеждаме така:
Вечер, тиха музика. Мълчим си и отпиваме бавно питиета… От едната страна вие Джеса, от другата лае Оскар, а по средата нашия Кмет /котаракът/ съска и гледа с вселенско презрение и двете кучета.
И се озовахме обсадени.

Струва ми се, че нещо подобно ни се случи през последните 30 години. Докато се окопавахме в измамния уют на ….свободата, се оказахме заклещени в клетката, която сами си направихме.

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *