Яяя......

Приказки и страшки

Публикувано

Да, бе, братя Грим разказвали страшни приказки…още малко и шфепс!
Чуйте, чуйте това…
Когато бях малка, бабет редовно ме мъкнеше по почивки с нея. То, Момин проход , Наречен, Девин, Вършец….класиката обаче си беше – Велинград. Била съм на три-четири-пет годинки тогава, но помня всичко. Вси-чко!

Още първия ден се подхлъзнах в басейна с врялата вода с главата надолу. Едвам ме спасиха телякините. Баба тогава лепна диабет. На втория ден имаше циганска сватба на площада и баба ме изгуби. Откри ме с милиция след 4 часа в циганската махала, как хфърлям гюбек на масата и сичкото сиганин ми ръкопляска. Баба тогава лепна хипертония.
И за да ме стресира и мен поне малко, ми разказа тази приказка:

„Хубаво ме чувай, Златино, защото има един удошвач във Велинград, който живее в гардероба. Ако не слушат децата, излиза от гардероба, удошава ги и ги закача за ушите на закачалката докато им изтече кръвта. Виж какви красиви, големи ушаци имаш, тамън за закачалка! Ако не ме слушаш, ще висиш на тях в гардероба.“

Аз само чувах как капе чешмата и бях сигурна, че това е кръвта на непослушните деца. Когато се прибрахме в Бургас, бабет ме предупреди, да не казвам нищо на майка за басейна и милицията, щото велинградския удошвач, щял се появи и тука. Ха, да, бе…още малко и шфепс! Няма да се похваля аз с такива „златни истории“! Нямах търпение да се видя с брачеда и да му разкажа – как са ме спасили три дебели лелки от удавяне и че съм ходила на циганска сватба. Само огромния петкрилен гардероб в стаята ме спря да разкажа и за удушвача. Той па (брачеда) ревнал на майка си, да го води и него на Велинград да се дави и да ходи на циганска сватба…и така стигна до ушите на майка. Вика ме тя (в присъствието на бабет) и ме пита:
– Златино, верно ли е това което си разправяла на Стойчо? Че си се давила, че баба ти те изгубила и те открила с милицията в циганската махала….Верно ли е, бе, мама?!
Аз естествено казвам – „ДА“ , а бабет се обажда – „Божйейй…ма, как само си измисля туй лапе! Още малко и удошвач ше кажи, че имало в гардероба. Хич не я слушай ко говори! Лъже!“

Златина Славова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *