Виктория Тинтерова

Принц Томето Тиквоподдържец

Публикувано

Помните ли, че през май месец, на гости на Софийската опера, беше принц Шарл-Филип Орлеански (дук Анжуйски), Син е на принц Мишел Орлеански граф д’Еврьо и на Беатрис Паские де Франклийо, дъщеря на Бруно де Паские де Франклийо, граф на Паские и Франклийо. Внук е на Анри Орлеански, граф Парижки…

Леле как се изкефих да ги напиша тия титли и принцове и Орлеански работи! Вероятно, ако се бях родила в някой монархия, щях да бъда отвратителна снобка. Да имам перли, оранжева коса и да ръся високомерни бисери по някоя телевизия. Мдааа, в мен дреме една снобка. Ама Господ си знае работата – пуснал ме е в най-бедната държавица в Европа с цар Тиква и няма никаква опасност да се разснобея, за жалост…

Та горният принц имаше отчаяния вид на нашия Селски пияндурник сутрин, седнал на една пейчица и примирено чака отварянето на кръчмето. Малко посинял, с леко насълзени, зачервени и тъжни очи жално се взира нагоре по улицата, откъдето идва кръчмарката. После, след 1-2 малки се оправя, прибира се, заглажда с вода косата, закопчава догоре ризата, фъсва малко Рексона, мацва на брадата малко одеколон Тройной – остатък от славното минало и почистен, опрятен отново се отправя към кръчмето. Там вече го чакат Слушателите. Разправя им за международното положение, за родното положение, за Цеца Трактора, информира ги за движението на чакалите нощем, а те го черпят, доколкото могат. После се разпиляват, Слушателите и Селския пияндурник, хапват нещо, поспиват, за да са относително свежи до вечерната си среща.

Селският пияндурник нищо друго не прави, освен да обживява обикновеността на селският живот. Да го прави вълнуващ, да заприлича този живот на истински и по-приемлив. Като принцовете, дето ходят на опери, приеми, Виенски балове, круизове и прочие приключенски, типични за принцовете занимания.

Ама защо ги разправям тия работи?
Ми, защото гледах Томето Дончев. Той е този принц на Партията… На бас, че нищо не работи в живия живот, извън телевизорите. Появи ли се да обяснява отривисто някакви неща, начи царят нещо се е стреснал. Томето е луксозното острие на царя – образован е. Поне. Чат-чат-чат – разгроми всички слухове и съмнения с блясък, който е почти като този на името на наследника на Анри Ореански, граф Парижки.

Помните ли как инспектор Тюхчев се радваше на образа си по нощница сутрин?

„- Ама съм хубав….“

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *