Мрънководител

Проблем!?

Публикувано

Приятели, имам проблем. Като чуя въпроса „КАКВО ПРОТИВ ТРАДИЦИИТЕ ИМАТЕ, ГОСПОЖО???“, зададен след коментара ми за абсурдността на това да обуеш и облечеш малки момченца в миниатюрни потури и калпаци, и да ги накиснеш зорлем в басейн на детска градина, да им забучиш кръст в ръка и да ги караш да тропат хоро, докато на плочките отвън, стъпили върху тъкАна черга, госпожите, друг неидентифициран персонал и един брой поп ръкоплещят възторжено на така мило пресъздадената ДРЕВНА 30-ГОДИШНА ТРАДИЦИЯ МЪЖЕ ДА ВЛИЗАТ ПИЯНИ В ЛЕДЕНИ ВОДИ И ДА СИ ПЛАКНАТ ТАШАЦИТЕ ЗА ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ, и ми идва да навържа всичките си шестотин двайсет и осем шала, събирани с много труд и мъка в последните шест години години, и да ида на Аспаруховия мост, и да се самоизтричам над танкерите и медузите, докато слънцето бавно залязва над Галата.

ОмръзнА ми от традиции, от хорА по магистрали и градинки, от черги, от пуцане, от образа на Левски върху прасци, от мантрата за християнското семейство, от ЛОКО СОФИЯ, изписано в небето от коприна, от руйно вино, от овчи калпаци, от овчи мозъци, от друсане на задници, от тропанки, от ръченици пред Народния театър, от смрад на пържена цаца пред същия тоя ни театър, от богобоязливост, от простотия, алкохолизъм, дебилизъм и параноя от нападение от други раси, полове и биологични видове. АМАН! Никой няма да ни ги вземе тия традиции, никой не е умрел за едната ни шевица, за едничката ни сланина, за едното ни Дунавско. НИКОЙ. Кълна ви се, гаранция, никой няма да ни ги открадне, а също и мерудията никой няма да ни я открадне, пълнените чушки и те ще пребъдат, и мъжествеността ни ще си остане най-голема в световен, пък и в междугалактически план, и женствеността ще я опазим с пушка, и любовта ще остане с нас, и памучните гащи няма да ни вземат, и никой няма да ни претопи, и няма да мине вражески самолет и да ни напръска с педерастлък, въшки и сополи. СПОКОЙНО. Моля ви. Нека се успокоим, още успокоЙм. Всичко ще е наред.

Красимира Хаджииванова

*******

Приятели, и аз имам проблем, още проблеН!
Като чуя въпроса „КАКВО ПРОТИВ ИМАШ ХОРАТА, КОИТО ИМАТ ПРОТИВ ХОРАТА САМИ ДА РЕШАВАТ КОЙ ПРАЗНИК КАК ДА ОТБЕЛЯЗВАТ???“, зададен след някой мой коментар за абсурдността да се сърдиш на хората, че си имат собствено разбиране за уважение на традиции, корени и други такива неопрятности според други хора (извинявам се за нескончаемата тавтология с тия „хора“, мили хора) и ми иде да навържа всички презервативи, които някога съм използвал, но най-вече неизползваните (щото вторите са повече), па да стегна единият им край около шията си, другия около парапета на моста над Витиня и с предварителната информация, че височината от парапета до земята е по-малка от дължината на импровизирания ми ластик да скоча безразсъдно, докато закъснели (или подранили) жерави облитат реещото ми се тяло и грачат зловещо като същи гарвани от стихотворението за Левски.

Омръзна ми от кисели краставици и краставичоци, на които им е омръзнало от хора, които се кефят да си спазват обичаите или пък създават нови такива. В крайна сметка всеки обичай, всяка традиция и всеки древен ритуал е имал своя прощъпулник (извинявам се за традиционната дума пропита с архаизъм), съответно, даже респективно, за да стане едно нещо традиция, то трябва да има своя пръв път, своето сефте като извършен акт и своите съответни, циклични повторения.
(Не визирам това с „детското хоро“ в басейн – то си е тъпо.)

Омръзна ми, даже ми омръзнА, така наречената „мантра за християнското семейство“ да бъде приравнявана до образа на Левски върху прасец, ЛОКО СОФИЯ изписано не само в „небето от коприна“ (не разбирам с какво една изключително сполучлива метафора в едно българско стиховорение дразни толкова много!?), но вече издраскано, може би издълбано с ръждив гвоздей изработен някога в „Стомана Перник“ върху пирамидите в Египет и други, иначе може би глупавички, но не непременно лошо неща и нещица.
АМАН…даже ОХ, АМАН-ЗАМАН!
Кво против християнското семейство имате бе, неуморими защитници на третия, петия и X по Y на квадрат пол? Ми, не искат хората да прегърнат идеята! Което не означава, че тя няма да се случи, ама не ги наричайте тия хора остарели в разбиранията си и назадничави.
Баш пък назадничави не са! Стационарни по̀ става, да речем. Еми нищо лошо, хеле пък страшно няма.
Светът върви напред заради най-старата традиция (оспорете и нея!) – това да се възпроизвеждаме. Те това искат тези хора. Лошо ли е? Грешно ли е?

И това пък за богобоязливостта…
Тя, богобоязливостта е нещо твърде необходимо в тия наши овълчени времена. Не в религиозен контекст, не. Не знам дали съзнавате, но точно тя задържа още хиляди други, що-годе запазили благоприличие и задържайки първичното в себе си да оскотеят до степен, в която да се превърнат в озверели животни с чувство за безнаказаност. Типичната, крайна, ортодоксална религиозна богобоязливост може и сигурно трябва да бъде отричана, но само и единствено тогава, когато се създадат условия всички да имаме законобоязливост, справедливобоязливост и други такива непознати все още термини в тая държава и клета територия. Спомнете си кога ролята на църквата и религията е била най-силна. Направо ще ви кажа – в най-смутните и лишени от истинска държавност времене.

И престанете с тоя страх и комай жива ненавист към шевицата, сланината и Дуновското, щото както другите си ги тачат тия неща с наистина неразбираем за мен понякога революционен плам, така и вие се хвърляте на амбразурата да ги хейтите, сякаш обладани от някакъв ирационален ужас, гаче ли сланината например ще ви вдигне критично нивото на холестерола само с присъствието си.

Стига с това СПОКОЙНО!
Вие се успокойте, още не страхуйте ся. Така и така нищо не е наред, поне не нагнетявайте още обстановката.

Иван Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *