Виктория Тинтерова

Прожекция от върха на върха

Публикувано

А пък вчера ни прожектираха директно от най-високото място кадри от среща на маф… ох, не, от среща на върха. Най-високият връх. Най-високият човек в държавата, барабар с още трима високи извикал маф… ох, не бизнесмените-собственици на футболни клубове да ги помоли коленопреклонно и уважително да се държат прилично.

Футболистите им да не ритат другите футболисти по кокалчетата, да не се псуват, да не псуват съдиите, да не си показват средни пръстове като директора на БНТ…., да не се татуират непрекъснато, защото се разсейват, били си разглеждали татуировките, вместо да ритат….. И да не упражняват натиск върху съдиите.

Помолил ги да играят играта феърплей, fair play на английски, на български да играят честно играта.

– Ама коя игра? – се малко озадачили те.

Тримата високи маф… , ох не, бизнесмени погледали, погледали върхът на държавата, па обещали.

Единият – Д. обещал да пусне деца от социално слаби семейства да погледат през оградата на комплекса му в София тревата и дърветата, а за най-кроткото дете и да види през прозореца как вечерят гостите в ресторанта му. И да играе феърплей.

Вторият – Ч. обещал да подари три кубински пури на шестима абитуриенти и безплатна обиколка на музея му за един клошар, след търкане на билетче за 5 лв. И да играе феърплей.

Третият – Г. не се знае какво е обещал, защото през цялото време гледал презрително Ч. Говори се, че обещал ново тупе на Б.М, който ухилен зяпал маф… ох, срещата. Русо тупе, тази година те били на мода. Не се знае той обещал ли е туй нящо феърплея…

Та сега – в кого е бейзболната бухалка? Ако ме разбирате….
В коя част на масата? В лявата част са върховете на държавата – малка, черноморска риба, иначе голяма .. риба, голяма тиква и един бивш шофьор. Отсреща – маф…, ох, не, бизнеса.

Някой ден, някога, толкова някога, колкото може да е, някой ще направи филм за тази среща, защото живия живот е невероятен и сам по себе си е един сценарий. Може да бъде комедия, но няма да е, уверявам ви и ендът няма да е хепи.

Така Маркес е прочел във вестик една история и написал невероятния си роман „Хроника за една предизвестена смърт“.
Хубаво заглавие, нали, някак библейски ми звучи.
Или „Време на негодници“ на Лилиан Хелман…
Хроника на една предизвестена смърт във времето на едни негодници.

В.Т. Пузо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *