Яяя......

Проклятие на паметта

Публикувано

DАМNATIO MEMORIAE

И Темуджин, известен повече с ханското си име Чингис управлява и умря. Но управлява за народа си, а гробът му не се знае.

И Гай Юлий Цезар, управлява и ръцете му бяха изцапани с кръв. И макар да разшири и обогати Рим неимоверно, се намериха опоненти, които го запознаха с пръстта.

И Атила, хунът, разтресе Константинопол и Рим и беше толкова могъщ, че и двете столици му плащаха дан, но легна вечерта с жена, а на сутринта се беше сгодил с онази с косата.

И Ханибал беше голям стратег и войн, и Наполеон разбута света, и мустакатият австриец го подпали, но и те легнаха в прахта.

Макар всички да носеха в главите си национални идеали и народите им да ги гледаха в ръцете и в знамената им.
Тленността е над всички. И само идеите са над нея.

А когато си с празна кратуна, малки юмручета и андрешковска чаровна усмивка, а душата ти е касичка с личните ти инициали, ти остава само да се снимаш с „големите“ съвременни европейци. С надеждата някой да те спомене, макар и с ирония, в личните си мемоари.

Бездарни, некомпетентни, крадливи, скудоумни, страхливи и наведени във всички посоки на света български управленци, изяжте си сутрешните кроасани и им се насладете. Защото ви чака вечерта на историята. Прекарайте през червата си всички гурмета, до които може да се наредите с чинийките и захаросаните си личица. И запишете децата си и в марсиански елитни училища, ако щете. Имената ви са от мукава и дори няма нужда да се прилага над тях римската присъда „проклятие на паметта“.

Когато изколите козите, ще се осланяме на боба. Ще забравим свинското в името на картофите. Когато отведете и последната крава от „задния двор“ на българина, ще берем коприва. И пак ще оцелеем.

Светът преживя Сухия режим в Америка и Сталинизмо- фашизма в Европа, та вашите ли тъпи изпълнения няма да преживеем..?
Ще бъдете безименни сенки зад заглавията на Чудомир и Хайтов. Ще ви датират с несигурност в епохите на Лили, на Орлин, на Пиронкова и дори на Милко Калайджиев.

Бездарни продажници, да ви е сладко! Ще ви се иска да бъдете в ада поне до Иванко, но и това няма да е дори. Че той уби цар. А вие сте екзекутори на пилета и магарета.

Николай Илчевски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *