Виктория Тинтерова

Протести и барикади! Ще бъде детска планета…

Публикувано

Митингите, демонстрациите и стачките, революциите, уличните барикади и прочие хорски протести имат за цел да променят нещо, ама конкретно нещо.

Например – навремето, в едни много далечни далечни години, хората по света демонстрираха, за да освободят Анжела Дейвис. Че даже и в СССР, че даже и Висоцки се подигра на тая работа, защото е малко смахнато, ще се съгласите. Даже много…
Сега Анжела Дейвис признала, че е лесбийка. Това е прогрес, еволюция и надграждане, нали…

По едно време, в същите тези години, хората в Америка демонстрираха за спиране на войната във Виетнам. Малко късничко, след хиляди жертви и безброй разрушения, но все пак….

Пак по онова време, аз бях около 9-10 годишна и също исках да се бунтувам. Събрах половината клас у дома и пушихме. Хванаха ни и ни наказаха чрез методи, които в наши дни водят до отнемане на родителски права от социалните (по Конвенцията). Шамари, забрани за излизане, пак шамари…. Обаче ние не казахме срещу какво се бунтуваме. Сигурно затова ни ошамариха така масово.

Ако бяхме написали плакати – „Пушим срещу терора!“ или „Искаме чист въздух!“ или „Спрете да пръскате с ДДТ!“ може би щяхме да влезем в историята и да не ни набият, ама комунизъм – не можеше да си пишеш к’вит си искаш плакати. Че и нямаше банани…

Сега е друго, можеш да оплакатиш всичко! А и технологиите са супер – има маркери, ксерокси, фотошопове….

Ета на, вчера, едни подрастващи, масово, навсякъде по света, съвсем спонтанно, бяха по площадите и искаха нещо. И си имаха всякакви плакати. От тях разбрах, че са разбрали, че големият бизнес замърсява планетата. По емпиричен път. Например всички те имат телефони, по 10-15 фанелки, 2-3 чифта маратонки, пласмасови раници за училище, возят ги родителите им с разни коли насам-натам. Всички тия благини, които притежават ги возят милиони ТИР-ове, които ги товарят от огромните кораби, които идват от Китай, пълни с милиарди стоки…
И като помислили малко, тези деца решили, че така повече не може да се продължава! Това производство трябва да спре!

Тези днес 10-15 годишни хора искат в следващите 20 години (поне) да се спре производството на каквото и да било и те да си носят фанелките до дълбока старост и да карат колите на родителите си, докато тия коли издържат. Това подозирам, че искат. Странно, неприятно за гледане пуберско сборище. По нещо ми напомни онази СЦЕНА в „Кабаре“, в кръчмата. Спонтанно, пак повтарям.

Подозирам, че следващата спонтанна стъпка ще е да избягат от къщите си и да заселят планинските пещери. А ние дъртофелниците скапани да си останем на спокойствие.

Има една приказка, повече от отвратителна, за един тип, който отмъстил на хората от село, като им повел децата с вълшебната си флейта към реката, в която децата се издавили….

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *