Яяя......

Пълна каручка щастие

Публикувано

Петък, време за избухване, за шоу, за ръцете горееее…
А тук на село улиците са пусти. Пред единият от трите магазина в чаршията има спрели два автомобила и една каручка, която изглежда доста по-нов модел от колите. Впрегнатото в каручката магаре е присвило уши срещу ситният бръснещ страните му дъждец и сигурно мечтае за топлия обор…

Вътре в магазина, по съвместителство и кръчма, стопанинът му най-вероятно жули евтин алкохол и мези с евтини луканкови пръчици.

Дъждът се усилва, минава в грапава суграшица. Марко прилепва подгизналите си уши към подгизналия си врат, а долната му бърна увисва. Заприличва на безухо магаре с гротескна усмивка.

Водата се стича от гърба му и прави ручейчета към отпуснатият му като на сомалийче корем. Не само за топъл обор си мечтае това магаре – и за суха зоб и за суха слама си мисли навярно. Или пък не мечтае за нищо подобно. Кой знае дали познава друг вкус, освен на тръните лятно време…ама лятото е далече – рано е за такива мечти.

Еееее, към края на март месец, когато го остригат, това ще бъде знак, че се задават и по-добри дни. Дотогава ще чака пред кръчмата всеки зимен ден, а дъждът и суграшицата ще преминават в сняг, който ще запълва вдлъбнатините между ребрата му.

Отнякъде идва една шута измършавяла коза. Спира се до магарето. Подушват се. Марко изведнъж си отпуска гласа без предупреждение. Сигурно от щастие, че някой иска да му бъде приятел…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *