Виктория Тинтерова

Разказ по картинка

Публикувано

Тази уютност на картинката е някъде по света.

Видял я е и Пепи от Младост. Рекъл си:
– Ха и аз ще си направя  такова. Ще си джиткам из София, ще радвам хората и ще изкарам някой лев.

Речено-сторено. Боядисал старото Опили жълто-бяло-червено и синьо, на квадрати, нали се сещате, като на онзи, Мондриан картинките. Красива и културна работа станало. Монтирал си вътре квото се монтира за една кафе-машина за шварц-кафе, купил 50 вафли, чашки от картон, биоразградими, захар, малка хладилна чантичка, кока-коли, солети… бе въобще, снабдил се. Облякъл си бяла, идеално изгладена фанелка от Китай, с крокодилче и подкарал Опилито му с опили.

„Ах“ и „Ох“ предизвикал у минувачите. Те радостно се спирали, пийвали кафе, хапвали вафлички и слушали я Лучо Дала, я АББА. Опилито било като екзотична орхидея в мръсния и тъжен град. Като портокалово дръвче пред МС, като магнолия в Банк… неее, не като магнолия. Снимали го от Нова, от Бтв, даже кошлуков пратил онзи, малкият репортер… И от дума на дума, легендата за Опилито стигнала и до най-високите столове и бюра на държавата.

– Влади, веднага тук! И гешев-мешев! – викнал един понеделник Шефа.

Влади и гешев довтасали мигом, по-бързо от веднага, щото ги могат тия работи..

– Я прОвери тоя тип с Опела! Къв е тоа, бе? Дали е печелившо тва? Данъци-манъци? Аз що не съм се сетил?! – заръчал Шефа.

Влади веднага събрал МС, а гешев-мешев Данс, Конпи, кнопи, гдбоп, външното контраразузнаване, Писанчев, двама-трима шпиони и ДС. Наредил квото наредил и министрите събрали началник-отделите, те пък събрали младшите експерти…

В сряда, Пепи и Опилито му спрели весело на ъгъла на Графа и Любен Каравелов. От съседните входове наизскачали най-различни сиви типове и наобиколили Опилито и Пепи.

– Имаш ли разрешение от ХЕИ?
– Имаш ли документ от КАТ?
– В електорото подал ли си документи?
– Къде изхвърляш опаковките от вафлите?
– Колата има ли филтър по Евро 12?
– Сертификат имаш ли за чашките?
– Ти къв си, бе?
– На, подпиши 200 страници с непозволените стоки, вчера го изготвихме и осъвременихме и въобще…
– Руски шпиони возил ли си?
– Глоба, глоба, глоба, акт за 200 лв, за 300 лв. – надпреварвали се типовете – Нарушил си наредба 890 и 0978 и преходните и последващите…

Пепи се разплакал, обърсал си носа в чисто бялата, изгладена и с крокодилче фанелка, извърлил машината за кафе в близката кофа, вафлите раздадал на типовете, дал им всички 113 лв. и 54 ст., които бил изкарал за седмица, без да е извадил разходите, подкарал Оплито към Младост, покрил го с покривало, погалил го тъжно, купил си една „Пещерска“ и парче „Камчия“ на версия от магазинчето във входа, качил се в гарсониерката си, напил се и безпаметно, заспал на дивана пред новините на Нова за водната криза в Перник.

Междувременно сивите типове се събраха в „Синият лъв“, да се почерпят за окончателната победа на демокрацията над Пепи Опилито.

– Наздраве, типове! Добре се справихме днес – важното е комунистите да не дойдат! – вдигнал тост най-главният сив тип.

А през това време от Видин влезе товарен влак, необозначен, с 24 вагона, пълен с боклуци от Европа и света, защото две села в Южна България все още нямаха инсталация за изгаряне на боклуци…

Виктория Тинтерова

2 thoughts on “Разказ по картинка

  1. Фалшиви новини! Купил си бил пещерска и парче камчия… Ми не, не беше така! Купи си още и две цигари насипно, а също и едно картонче за търкане. Картончето го изтърка малко преди да заспи, че да си помечтае, докато се разправя с пещерската. Обаче разбра, че можело да си купи по-голямо парче камчия. Реши все пак да провери картончето пак на сутринта, щото пещерската нещо… Много му се пушеше и втората цигара, затова си дръпна съвсем мъничко. Остави я за жената като се прибере от нощна в болницата, щото и тя човек.

  2. Пепи направо се е отървал късметлийската! Ако блюстителите на демокрацията не го бяха своевременно профилактирали ( и добронамерено), сега той можеше да е Корумпат номер 1 на Републиката! Явно Демокрацията се грижи за своите овце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *