Яяя......

РАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ИЗМАМНАТА РЕАЛНОСТ

Публикувано

Наскоро тренирайки с любимия си подкаст на Chris Williamson („Modern Wisdom“), слушах един британски психиатър, който говореше за новата си книга за ИНТУИЦИЯТА. Направи ми много силно впечатление един откъс, в който описваше шизофренията:
„Всички асоциират шизофренията с лудост, липса на разум. А тя е точно обратното: липса на всичко друго (интуиция, подсъзнание), освен разума. Хората, страдащи от тази болест, стават пленници на собствения си разум, губейки напълно интуицията си, попадат в мъчителния затвор на тоталитарната рационалност. Там, където здравият човек чуе обикновен уличен шум, на който няма да обърне внимание, страдащият от шизофрения ще търси мъчително рационализация, обяснение на този шум – и така влиза в капана на параноята“.

Веднага направих връзка с времето, когато бях първи курс в Германия и съседът ми по етаж беше индийският математик Рохит Кумар – много готин и сладкодумен. Та Рохит тогава ми беше разправял, че шизофренията е професионалната болест на математиците – те страдат най-много от нея. В тоя миг веднага направих менталната асоциация: математиката е науката на пълната рационалност, на стремежа всичко да се обясни и да му се даде величина, да се откриват повтарящи се модели и алгоритми навсякъде около нас.

После се сетих за брилянтния филм „Красив ум“ с Ръсел Кроу и Дженифър Конъли, в който се описваше живота на легендарния математик, страдащ от шизофрения, Джон Наш и неговата съпруга. И точно от него ми се е запаметила една сцена. Джон Наш беше много болен, не си взимаше хапчетата, постоянно му се привиждаха някакви несъществуващи хора и го гонеше параноя. Не можеше да различава реалността от фантазиите на мозъка си. И в тази сцена безкрайно обичащата го негова съпруга Алисия Неш (Джени Конъли) със сълзи на очи го прегърна в момент на най-тежката му криза, сложи си ръка на сърцето му и му каза: „Когато се опитваш да различаш реалността от фантазиите си, не използвай ума си. Използвай само това (б.р. сърцето). „

Неслучайно и в Библията се казва, че разумът е способен да измисли рационализация за всяка лъжа и всяко зло. И неслучайно Бог се олицетворява с истината. А когато змията изкушава Ева да отхапе ябълката, тя я убеждава с много разумни и рационални аргументи – казва и, че aко отхапе ябълката, самата тя ще се превърне в Бог.

Причината да пиша всичко това, е, че умът наистина е способен да рационализира всичко, включително най-големите лъжи и измами. Живеем в епохата на обществената шизофения, където навикът да се рационализират лъжи и да се представят за реалност се култивира системно в хората от медиите. Наглото мафиотско купуване на депутати се рационализира като „гражданска съвест и доблест, независима воля“. Разгромяването на Азов се рационализира като „успешна операция по евакуацията“. Безпардонните лъжи, наглостта и некадърността се рационализират като „алтернатива на мафията и корумпираното статукво“. Твърдението, че всеки може да си избира свободно своя пол се рационализира с понятието „социален пол“.

Буквално всяка лъжа и изкуствена реалност може да се рационализира и да се облече в „логична форма“ в днешно време. Затова е дълг на всеки да казва и приема истината, дори да е неудобна и болезнена за егото, нагласите и очакванията. В противен случай бавно се оставяш да те превърнат в шизофреник. Както на Джон Наш му се привиждаха разни въображаеми тайни „съветски агенти“, въображаеми „приятели“ и т.н. – и не можеше да различи реалността от фантазиите си – така и ти в един момент няма да можеш да различиш реалността от фантазиите, които медиите и разни инфлуенсъри, дето постоянно споделяш, ти създават в главата.

Лека-полека си убиваш душата и човешкото в теб, свиквайки да вярваш на лъжи и да ги приемаш за реалност.

Тихомир Чергов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *