Яяя......

Рицарските неволи на Жени Марчева де ла мани-мани

Публикувано

“И накрая, като в рицарските романи, нека завършим с въпроса, има ли пилот в самолета?”

Жени Марчева, този Росинант на българската телевизионна журналистика, не спира да ме сюрпризира с гъвкавоста на своя културен хоризонт.

Преди време испанското правителство бе пуснало в обращение монета от 2 евро, на гърба на която бе изобразен рицарят Дон Кихот де ла Манча с леген за бръснене на главата, стара ризница и копие.

Предполагам, че много скоро ние също трябва да пуснем в оборот някакви дребни монети с образа на Жени Марчева, управляваща с леген на главата СУ – 28.

Не знам, може би защото аз също обичам да говоря много глупости, затова толкова харесвам това емблематично сутрешно предаване от ТВ уикенда. Всичко в него е толкова ефирно тъпо, че спокойно би могло да мине за продукция на инженер Митко Димитров.

На мен, лично, то цялото ми харесва. Всичко в тази продукция е на макс волюм!

И габровският шегаджия Томислав Дончев бе на ниво, а острият му като бръснач ум отново бе порядъчно изпилен, и хитроста на Санчо Панса блестеше в очите му, докато фермерът в душата му отново се опитваше да ни прави на бали. Продължава да си мисли, че сме фураж. Ехххх, този сладък Томи!

Очарование в днешното предаване разпръсна и видната ку-ку специалистка Мадлен Алгафари, която затрупа зрителя с десетки полезни съвети за различните начини на водене на психологическа война с гадния вирус Ковид 19. Стойте си вкъщи, вика тя, слушайте класическа музика, сгответе си фюджън манджа, правете секс, четете Рембо, пийте бургундско вино – и ви дреме на шушоната! – посъветва разумно тя българина от ТВ екрана. Тази малка Дулсинея не спря да размята къси лапички в ефир, твърдо убедена, че Нидал е утрепал за закуска две-три мелници, а самата тя живее в портокалова градина зад околовръстното на Валенсия.

Хубаво е, когато животът се вплете в изкуството до степен на ЛСД ефект, но е много кофти, когато после изкуството се превърне обратно в живот защипан единствено между двата цвята на бруталната реалност. Ако не ми вярвайте, питайте, когото си щете! Питайте Лесинг, Дариткова, Уайлд, питайте някой наркоман от улицата или Портних, питайте Сервантес, Мутафчийски, Мане, Борисов…Всички те прекрасно познават темата.

Не знам дали рицарите управляват самолети, но знам, че трябва да помним съдбата на благородника Алонсо Кихано, който след като изчете куп рицарски романи, загуби своя разум и самопровъзгласявайки се за рицар, въпреки, че рицарското време отдавна бе отминало, реши да донесе справедливост на света.

Искам да кажа, накратко, това че някой е с доспехи не значи задължително, че е рицар или благородник. Това, че някой е пилот не значи, че има самолет. Това, че има самолет не значи, че задължително в него има пилот. Както и това, че Жени Марчева е в ефир не значи, че Росинант е безработен, щото както всички добре знаем, всеки негър може да стои на екран, особено ако е на кон.

Васил Петев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *