Виктория Тинтерова

Роби!

Публикувано

Днес ми е интересно, защо никой не си къса ризата, не се разприятелява, не се тръшка за медицинските сестри, които протестират и които приличат на … роби. Що ли пък приличат – роби са. Отрудени, уморени, без време състарени.
И мога да си отговоря – не е изискано, не е елитарно и не издава принадлежност към прогресивната световна общност…

Не е и елитарно да протестираш срещу тия, които докараха до там нещата, че да събираме с СМС-и пари за всяко болно дете….

Интересно ми е защо някаква особа от някаква фондация, говори от името на „родителите“ и принуждава детските градини да хранят децата, както те преценят. И всякакви институции, в които се предполага, че работят специалисти, да се гърчат пред нея като наказано дете в ъгъла и да обясняват защо децата трябва да пият само краве мляко като малки….

По ми е интересно, защо ни увъртолиха в камери, та всеки потенциален доносник да може да ни снима и праща на Николаев, който да громи от телевизора. Нова-та ОФ витрина.

Какво стана с козите от Странджа?
……..
И още много неща са ми интересни днес, а и въобще, ама би станал един текст, не по-къс от Енциклопедия Британика, а знам, че сте заети с оцеляване, хора.
Повече са ми интересни от страданията на лгбт обществото и …. младия Вертер, както и свободното къмпингуване. А и аз отдавна не ходя на нащо Черноморие, защото е гадно.

***

В новините на Нова казаха, че есъто наредило на алкохолените напитки да се изписват вече калориите. Аз предлагам и снимки на дебелаци да слагат… Новите ни депутати да обърнат особено внимание на тази прекрасна идея, ако обичат.

Репортажът продължава. Онова момче, дето е на моя страна, конкурент на Чети етикета Гавазова, вика, че най-лошото на алкохола е, че огладняваме след консумация, спира да ни пука въобще за всичко и …. посягаме към най-опасните храни. Щото сме фиркани, нали.

Представям си как един изискан, богат лорд ме кани на вечеря, защото съм напълно неустоима. Аз си обличам златната рокля, щастлива фащам самолета за Париж и се озовавам в 3 Rue Royale, „При Максим“.
Сядаме на маса до прозореза, а  лордът почва да поръчва вино.

– Я, Richebourg Grand Cru реколта 1985, 13 000 долара…. Може. Яяя да видя колко калории има? Аааа, не, моля, моля – скарва се на гарсона.

Гарсонът носи друго.
Henri Jayer Richebourg Grand Cru, Cote de Nuits, France.

– Неее, много калории, ама вие подигравате ли ни се?!

На шестото вино, лордът кандисва.
Изпиваме бутилката.
Опияняваме се.
Смеем се и флиртуваме елегантно, в Париж сме все пак.
В опиянението  си поръчваме една опасна храна.
Задушена мухоморка в масло, с гъши дроб.

П.П. Тия вина ги прекопирах от Гугъл.

Виктория Тинтерова

–––––––––

Чудя се как съм оцеляла – на закуска набивах мекици, гюзлемички, бухти, че и овче кисело мляко от комшиите. Зависеше от това при коя баба съм осъмнала. Както всички при комунизма, и кокошките не бяха щастливи, как съм оживяла с техните яйца, не знам! Кравите, горките, и те – във всяко село имаше обор и десетки хиляди от тях пасяха по ливадите, само за да могат вечер да ги мъчат с доене. Сега е по-добре – не мъчим животинките, бухаме палмово масло в сирената и българското саламурено сирене дори не го миришем вече. Тежко детство беше – нямаше не само банани, липсваха и лимец, и чия, и ленено семе, и киноа, за сьомга и вагю да не говорим! По летните лагери ни веднъж не ни дадоха морски дарове или яйце от щраус, за кейл, смутита или фрешове да не говорим!

Блазе им на днешните малчугани в детските градини!

Бонка Цакова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *