Яяя......

Салата „Оливие“ по херкулесовски

Публикувано

Минутка за топ-кулинария, ако ще готвите днес. Намерих тук нейде из дебрите на ФБ форуми, рецепта за салата „Оливие“. Човекът предоставяше оригинала (е, както го е намерил в интернет), с иронична ремарка към заменките на истинските съставки в модерната руска кухня. Много ме развесели представеното от него и по тази причина предлагам мой прочит, пък ако ви хареса – направете си я салатата, в случай че не скъпите херкулесовски усилия. Като казвам Херкулес, имам предвид, че е само по неговите сили да я сготви. Впрочем преценете си сами. Ето как се прави.

Салатата, според човека, започва с 2 фазана.
Значи:

1. Купувате си пушка.

2. Научавате се да стреляте.

3. Сдобивате се с ловен билет.

4. Отстрелвате внимателно двата фазана.

5. Снабдявате се със 100 грама черен хайвер. Най-евтино ми се види да се сдобиете със самолетен билет до Москва и да си купите оттам хайвера. Тук е скъпичък.

6. Мариновате соя. Нямам никаква представа къде мосю Оливие е намерил в края на 19-ти век в Москва маринована соя, но човекът твърдеше, че има.

7. Бурканчето каперси не е дерт. Няма нужда да се пътува никъде за него.

8. Проблемни са 25-те рака. Двадесет и пет казах! Да не сложите 2, че ще съсипете всичко. Ще изчакате няколко месеца да се съберат 25 в Метро, за да си ги купите накуп.

9. Забърквате сос Беарнез.

10. Не знам какво е станало през тези няколко месеца с фазаните. Дано да сте ги съхранявали добре.

11. Не знам и как се приготвят фазаните. В рецептата не пише.

12. Маринованата соя също ми е тъмна Индия, но да речем, че някак си се маринова сама.

13. Заливате всичко със сос Беарнез.

14. В случай че сте успели да съсипете всичко –изхвърляте полученото и бършете уморено чело. В супермаркетите продават готова салата с комични „съветски редакции“: вместо 25 рака – 2 моркова и вместо фазани – шунка. Обидно профанизирана като за оръфляци, но за сметка на това – удобно позната.

Добър апетит!

Биляна Господарска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *