Виктория Тинтерова

Самоунижение и поговорки

Публикувано

На какво самоунижение се подлагаме непрекъснато, при това с огромно удоволствие…

Вокално-будуарното дуо на Нова – „Песни и танци от Банкя“ е в телешки възторг, че известен италиански архитект ще прави площад „Света неделя.“ Понеже ние сме в далечните гори тилилейски и архитект никога не сме виждали, му се много възхищаваме. Аз бих се наредила на опашка да го пипна…. николаев шеговито и някак гнусливо пита как, аджеба, ще се впише тоя разкош сред сталинските сгради наоколо?
Италианският архитект се люшна леко и обясни, че им няма нищо на тия сгради.
Бе, няма им нищо, недоверчиво си помисли николаев, ай стига сте се правили на италианци!

По същият начин се радваме на цереуто и феберето, че ей ся ще ни посочат единствения корумпиран български важен човек, щото ние си нямаме такива служби и ченгета. Понеже е единствен корумпата, дуото се много забавлява да предполага кой е той. А пък цереуто като го обяви и ще настане такъв живот! И огромни чудеса. Рязко ще се оправят тритоарите и пътищата, ще се дигнат пенциите и заплатите, ще се върнат децата, селата ще се напълнят с щастливи хора… и най-голямото чудесо – министър-преседателя ни ще заговори нормално и ще се извини, че ни вика жаби, простаци, мисирки и келеши. После ще си направи едно харакири, което телевизиите ще излъчват директно и ще подаде оставка во веки веков и завинаги.

Тогава професорката А. и професорът Б. ще останат без работа, щото няма да има кого да бранят и ще си направят кебапчийница на пътя за Гърция. Той с тъжна физиономия и увиснали бузи ще пече кифтаци на скара, а тя ще ги разнася по масите с мазна пристилка, мазна косица и тъжен професорски поглед.

А всъщност работата е – който вади нож другиму, дедо му пада в него и по-добре здрав и богат, отколкото беден и болен… Също така – по-добре прав пред бара, отколкото седнал пред струга. Това дедо ми го каза!

А па Айшето от Факултето вика:
– Ако видиш, момиче, че на министер му се влачи червото, настъпи го и кажи – поясокът му се е разпасал.
Дали е права или малко прекалява?

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *