Виктория Тинтерова

Сектата на директивата от Първия ден

Публикувано

В подкрепа на безумието „Първи ден болничен“ прочетох и чух разни абцилютно необорими доводи. Единият, който особено ме очарова и безспорно е най авторитетен е, че навсякъде в Европа е така.. Е, не съвсем така, ама горе-долу… Е не съвсем горе-долу… В 5 страни. Съгласих се, хубаво. Обаче аз искам и заплата като в Европа, да не съм агросист, като в Испания, примерно.
Искам и такива тротоари, улици и пътища. Да речем, като в Чехия. Или в скапаната, фалирала Гърция. Тогава, може би, ще се съглася за този първи ден… Ама пак е тъпо, но една тъпота можем да си позволим, че да сме модерни и гъзари…

Едно време, като бях дете, по-голямо дете и гаден пубер, основният ми довод да върша глупости, беше:

– Ама на всички им дават…. /да нося тричетвърти чорапи през декември/… Ама всички ги пускат /на екскурзия/.. Ама на Мими ѝ дават до 12 /да стои на терен на 15 години/.

Познато? И вие така, нали? Че и моят собствен наследник така се опитва да ме работи… И какво най-често ни отговаряха?

– Мими ако скочи от 6-тия етаж и ти ли ще скочиш?

Или без думи ни шамаросваха…
Ама сега няма кой да шамароса умниците.

Доводът – в Европа е така, това е директива № 4563 от есъто… Директива, бе.. Едно време, като чуех директива* ми се драйфаше, ще ме прощавате, и мечтаех как на някой 10-ти, някой месец и някоя година, тази дума ще изчезне, ще ѝ направим паметник на глупостта и ще заживеем готино. Ще си работя каквото си искам, ще си управлявам живота и ще си свиркам. Без директиви. Със закони, които ние сме си измислили…

На демократичните душѝ, които Умрат за директиви, бих припомнила, че с директиви са отнели на хората земята и апартаментите. Ако есъто сега спусне директива да не остане ни една частна ВЕЦ, примерно, кво праим? Ще настане вой до небето, това ще стане, нали? Начи некои директиви са готини, некои не, а?
Тези, дето дават пример с Европа и болничните, да не ги мързи, да се разровичкат в трудовия кодекс на целия континент и да изровят и други рестрикции. А пък в Африка кви има, ехеее, бедна им е фантазията.

Виктория Тинтерова

–––––-

*директива – мн. директиви, ж. Указание на висшестоящ орган към подчинените му.

В Тбилиси, на една малка, сладка улица, един грузинец си скубел космите от гърдите, хвърлял ги в една кофа  и се смеел като луд. Минали група европейци, членове, на есъто де… и го питали:
– Господин грузинец, защо си скубете космите?
– Защото не сме изпълнили плана за вълната, помагам на икономиката…
– А не ви ли боли?
– Ооо, много даже ме боли.
– Е защо се смеете така?
– Защото в Армения не са изпълнили плана за яйцата….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *