Виктория Тинтерова

С Ешерихия коли на море

Публикувано

Сутринта попаднах на един разговор по Старата телевизия, който ме изуми като такъв в нашия бит и въобще…
Една докторка обясняваше, как малките деца, които се плацикат съвсем на брега на морето са застрашени от разни вируси, които носи водата. И съвети как да ги лекуват мамите. Представяте ли си такъв разговор по гръцка или испанска телевизия, при това държавна? А?!
Плували там в тия води, ешерихия коли, май така ученените хора наричат разтворените във вода лайна.

До 5-тата година го водехме нащо дете на нащо море. Всяка година боледувахме дзверски. То с разтройства и повръщаници, а ние от най-разнообразни, че и екзотични работи – кашлици, температури, аз даже веднъж фанах едно на окото, вирусно, не виждах. Докторката каза – иридоциклит. Лечението струваше около 70 лева. Това колко облаци и бири са, направо да полодейш!

Казвала съм ви – ходехме една огромна компания в Царево, на една станция на кино-центъра. Плажът на Царево не става, щото там се изливат…е, мръсни води. Ходехме на плаж на Арапя и на Аркутино. И на Оазис. На Оазис беше прекрасно – имаше един тенис корт, а до него чудно кръчме с пълнени чушки със сос бешамел и разни други фкусотии, като таратор в чаша и голяма, умряла от студ чаша с мента с мастика.
По средата на плажа, обаче течеше една рекичка, в която малкото ни детенце фана ешери….бе, онова от лайната. А и го застроиха. Така го застроиха, че заприлича на…гъз. Шефе, ти приличаш на гъз, нали помните Улицата, преди да купят артистите и те да се превърнат в Кумиците, на които у дома викаме Кубиците, които съвсем приличат на гъз…
А пък на Арапя имаше едно Пънчетата…

Мога да разказвам до утре за нашето бившо море. За Созопол, Каваците и Веселие, за Окото, за Златни пясъци, на които ме водеха мама и татко, за Царския плаж, за Казиното в Созопол…обаче адски се натъжавам.

Вчера една скъпа до сърцето ми фб приятелка пита тук какво не му харесваме на нащо море – ми нищо не му харесвам аз – скъпо, мръсно, отровно…

Е, като ни писна да си даваме парите за лекарства, отидохме в Гърция на почивка и там от нищо не се разболяваме. Няма дърти манджи по кръчмите, няма фекални рекички, които да пресичат плажа съблазнително за малките деца. Няма дупки по пътищата. Гадното е само излизането от рОдината. И връщането…..
Докато разсъждавах на тема море, Камен Донев ни почна пак кви сме задници…

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *