Яяя......

Тетрадка номер 1, 2, 3 и така до 100

Публикувано

Шесчаса. Отварям огромната, тежка чанта на детето ми, дето е втори клас (вий знаете, че аз имам дете в почти всеки клас на образователната система) и вътре, като в чантата на всяко дете в България, виждам милиони помагала. По всякой предмет минимум по две.
Любимото ми е по математика – “Тетрадка номер 1”, “Тетрадка номер 3”, “Забавна математика”, “Пъстра математика”, “Учебник по математика”, “Тетрадка за работа в клас по математика”, “Тетрадка за домашна работа по математика”.

“ТИ ДА НЕ СИ ЧАСТНА УЧЕНИЧКА В СЕМЕГЕТО??”я питам с подозрение. Тя не ме разбира. По английски има две различни помагала – на Лонгман и не на Лонгман.
Всичко винаги трябва да се носи. Няма ден без тия помагала да ни помогнат. А и няма ден, в който програмата да не е един час математика, един български, един английски. Не може да има математика три пъти в седмицата по 2 часа. Ще я забравят. Ще им изпаднат числата от главите. Таман са ги набутали с всичка сила и зачукали яко с помагалата.
Колкото и да е хубаво, обаче, едно помагало не е достатъчно. Hubavoe no ne e dostatachno. Никога нищо не е достатъчно. Явно в едното има задачи с плюс, а в другото с умножение. И всички помагала си помагат едно на друго, за да може това дете да изкласи.

Искам да отправя предложение към издателствата, правещи помагала.
Измислете едно помагало, нека е енциклопедично. Да включва и забавна математика и пъстра и пухкава математика и шушкава и всякаква. Сложете вътре всички задачи. За работа в клас, за домашно, за допълнително, за Бог да прости, за късмет, за всичко. И като стане 200 страници, разделето го на томове. И всяка седмица детето да изписва по един том и да хвърля. И винаги да има по един учебник и едно помагало. Щото в момента има само по математика четири и на всяко помагало е на 27-а страница.

Разбирате ли? Страшно е тъпо да си на четири помагала на 27-а страница. Ти след това как ще формираш желание за живот. Как въобще ще осъзнаеш, че някои неща свършват и започват други като си затънал в помагала? Как ще виждаш собствения си прогрес като едвам отлепяш от 27-а на 28-а страница на общо 8 помагала?
Илън Мъск имал ли е толкова помагала? Пъстра ли му е била математиката?

Не знам… има нещо ненормално. Дълбоко покварено и ненормално в това едно дете да носи четири помагала. Но поне е пъстро и забавно и hubawo!

Елисавета Белобрадова (Letiashtata Kozzila Erato)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *