Ше си праЙм кот си искам

Това се случи някога…

Публикувано

Това се случи 1991-ва.

Аз и майка ми сме в красивия Белгород Днестровски в Украйна. Тогава това все още е СССР, но социализмът вече е сринат от оня тъпак с белега на темето, по улиците щъкат стреснати хора, които не знаят какво точно става и в какъв контекст да го разглеждат.

Аз съм само на 11 години, почти бившо пионерче с афинитет към политическите процеси и без значение дали майка ми ме разхожда в самия Белгород, дали сме в Одеса, Кишинев или на друго оживено място, на всеки няколко часа ме прихващат Карастанчовите, както казват по моя край за човек рязко обладан от бесове, и крещя колкото ми глас държи „Оставкаааааа… Оставката на Горбачата искаааааам!“

Майка ми застива в първите две секунди, а после започва да се озърта откъде точно ще ни щурмува отрядът кагебейци за бързо реагиране, които ще ни повалят, оковат и захвърлят в някой постсъветски затвор (всъщност – по него време само съветски).

Трябва да ви кажа, че колкото шамари съм изял по улиците и площадите на бившия Съветски съюз за две седмици, толкова не съм изял и в Невша за година.

Освен едната седмица в курортно селище (Затоке) нещо подобно на нашето Шкорпиловци, една седмица гостувахме на местно семейство.
Бащата Серьожа, майката Таня, дъщеря им на моите години – Надя, дядо Витя и баба Тася.
Преди няколко месеца писах как открих вече порасналата, странно – колкото мен, Надя. Прекрасни хора, прекрасни!
Което в никакъв случай не означава, че не вгорчих живота на някои от споменатите през един от тези 5-6 дни.

Настанили сме се вече, всички много ни се радват, ние на тях също, баба Тася се раздава да ми готви по цял ден каквото си пожелая, дядо Витя ни води по лунапаркове и атракциони с Надя, а родителите ѝ се чудят с какво да ни угодят.

Ама все пак, идеята беше аз да се сприятеля с детето, техните с майка ми и едната сутрин се събуждам и установявам, че родители 3 броя (един мой и двама чужди) ги няма. Като малък не понасях някой от наште или съвкупно двамата да отидат някъде и да не ме вземат. Побеснявах! Майка ми знаейки това и прекрасно подготвена какво ще се случи, ако започне да ми обяснява още от предния ден, че ще ме остави само с Надя за ден, а тя и родителите ѝ като големи хора ще отидат на разходка в Киев, предупредила всички от вечерта да си траят, ако им е мил животът и спокийствието и рано-рано, още докато спя, се изнесли в посока столицата със семейното жугули.

И ставам аз нали, отивам в съседната стая и скачам с два крака и цял торс на леглото върху Надя, настоявайки да получа отговори веднага. Кога, къде, защо, ЗАЩО БЕЗ МЕН и въобще – ставай, ма, оу!

Горкото верно става по команда, отиваме при баба ѝ, а тя се опитва да ме залъже с някакви закуски и ми разправя как големите били излезли за малко, ама ей сега ще се върнат, пък аз да съм хапнел.
Че пряники, че пелмени, че пирожки, па после квас, па брезов сок, па кефир… Аз естествено се тъпча върло с всичко това, но не спирам да нервнича.

Появява се дядо Витя и се изтърва каква е работата.
Тъъъъъъй ли? В Киев? На разходка? За целия ден?
Добре, само един момент. Да, да – секунда да си преглътна пирожката и ще видите как тези детски, невинни и топли кафеви очи ще се превърнат в два солени, неизчерпаеми откъм ресурс извора. Така, готов съм.

УААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
И възнамерявам да правя това много дълго.
Не ми ли вярвате!? Хо-хо-хо! Падаждите, дет са вика и гледайте само!

Дядо Витя, на години е като да е бил на фронта и да е трепал немци, но ти сега, уважаеми дедушка, ше видиш нещо, което и на вайне не може да се види.

Драги зрители, украински баби, дядовци и внуче! Ще станете свидетели на българчето, което може да се дере без да спре часове наред, направо цял ден!

И си рева аз – не спи-рам. Като се обезводня и гърлото ми пресъхне, надигам кваса, хидратирам се и айде на нова сметка.
Ааааааа, не може да ме спрете, забравете таз песен любовна, бе си въобразявайте такива невъзможности да ги правите възможни!

Бабата изпадна в паника и само ме пита – искаш ли помидорки? Карпуза? Персики? Борш?
Искам, ма. Що да не искам!? Обаче нямам никакви намерения няма да прекратя офанзивата. Ще тъпча каквото ми сложиш на масата и когато устата ми е пълна само ще скимтя в нискочестотния регистър, но това няма да престане, пък ти ако искаш и триетажна торта ми изпечи.

Набивам аз каквото ми предложат и си хленча.
Дядото по едно време вика – „Идти на прогулку.“ Хуу ве. На прогулку – на прогулку. Ма аз шси рева – да са пукна, няа са спра!

И са облякохме с Надя (тя милата се изчанчи покрай мен – гледаше ме като голям камък) и дядо Витя ни заведе в крепостта Акерман.

Да – чудесна крепост. Да – великолепни кули. Наистина – страхотна зидария. Тъмницата е един път. На архитекта на тая чудесия – шапка му свалям! Всичко е супер, дядо, ама нали нямаш нищо против да си рева докато разглеждам тоз замък?
Имаш? Ах, колко неприятно…
Айде друг път, а? Когато майка ми не ме изостави така грозно, м?

Дали съм искал мороженое? Чи как ве! Искам два! Мерси. Шси ги хапна и нескончаемо ше рева. Даже ще надуя на гайдата ручилото на макс.
После на въртележки ходихме, на виенско колело, леден сироп пихме, пак мороженое ядохме, очила слънчеви ни купи дядо Витя, на сладкарница ни заведе – за секундичка не спрях да подсмърчам и да се гъна от рев.

Прибираме се, баба Тася направила някаква страхотна манджа – яхния с някакво месо мисля. Гъчих и ревах, ревах и гъчих.

В късния следобед родителските тела се прибират и в момента в който паркират колата в импровизирания гараж в двора, аз тутакси спирам да се сополивя, засилвам се от лятната кухничка, където бабата за втори път този ден ми правеше пирожки в опит да ме умилостиви и с рязък удар се забивам в майка ми. Докато летя към нея я гледам с презрение. Тя изохква тежко щом коляното ми се врязва в прасеца ѝ, завърта се, изнася се елегантно и ми зашива такъв шамар, че направо отхвърчам.
Нито сълза не пророних. Нито тогава, нито по-късно на втората порция шамари, когато ѝ стана ясно как съм подлудил горките възрастни хора, а Надя съм уплашил до степен и тя да ревне, което и правеше от момента, в който техните се прибраха. И не че нямах повече телесни течности, които да избият. Не. Аз съм инат и винаги съм бил. Рева от умиление, от радост, от яд, от инат, както споменах – но не и заради някакъв смешен бой, еле пък, когато съм убеден, че ако не правото, то кривото е на моя страна.

Ей такова дете бях. Келеменце. Сега съм келеш. Просто искам пак да съм келеменце. На 11. С пионерска връзка, а бабушка Тася да ми прави пирожки.
И също рева, когато ни изпращаше – толкова се беше привързала към нас. Аз все пак бях добро дете, пионерче…

Честит празник, деца и дечковци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *