Яяя......

Тракийски богове – да влезе Залмоксис!

Публикувано

Редно е да ви разкажа и за тракийските богове и богини. Мислех да започна със Залмоксис – много добро момче е бил и даже Херодот пише за него, че е бил съвсем истински жив човек, който за известно време е бил роб на Питагор. Не знам защо веднага е написал, че тракийски бог е бил роб на грък, но явно желанието да се поставят над всички е съществувало още в древното гръцко ДНК. Само ще ви припомня, че наричат Херодот „Баща на историята“, защото ѝ е ебал майката.

Та според него, Залмоксис си отслужил годините робство, след което се върнал богат в родната Тракия и започнал да преподава на земляците си Питагоровата теорема. Може пък Залмоксис да е отишъл в Самос по програмата „Еразъм“, обаче Херодот няма да признае нещо подобно, дори да му забиват клечки под ноктите. Както и да е, нека се върнем към Залмоксис.

Върнал се той в Тракия и първият ритуал, който създал, бил да събере мъжете в една стая и да започне едно яко напиване. Изнасял им лекции за безсмъртието на душите, така че всички поркали до смърт, опитвайки се да проверят думите на Залмоксис и о, чудо! – не умирали, бе! Това било достатъчно основание да превърнат натряскването в религиозен ритуал и да обявят Залмоксис за бог.

Кръстили свещеното помещение „Андреон“ и предполагам, че така се появила първата кръчма. Не искам да си помислите, че Залмоксис е направил само това – не, в никакъв случай! Херодот е писал също, че нашето момче построило една подземна стая и живял в нея три години, а на четвъртата излязъл, за да докаже на траките, че безсмъртието съществува. На мен лично това описание не ми звучи разумно, но Херодот си е падал по научната фантастика.

Според писанията на Страбон, Залмоксис живял тези три години в пещера – това вече по-става. Вярата в Залмоксис била наистина силна и се разпространявала много бързо, може би защото такива литургии с целево напиване определено звучат доста по-примамливо от някви Свидетели на Йехова, дето раздават брошурки, нали така?

Кофтито е, че след смъртта на Залмоксис тракийските му фенове създали доста кръвожаден ритуал – по разни поводи изпращали Пратеник при Залмоксис. Значи теглят чоп и избират трима късметлии, които да държат насочени копия срещу Пратеника. Въпросният Пратеник сигурно е този, който издърпа най-късата клечка, защото горкият мъж го хващали за ръцете и краката, засилвали го и го хвърляли върху ония три копия….и познайте кво? Ако Пратеникът се наръга удачно и умре, траките вдигат купон, защото тази смърт означавала, че Залмоксис е доволен. Обаче ако Пратеникът не умре, всички го обвиняват, че е лош човек, че изобщо да не си прави труда да работи в Еконт или Спиди и въобще що не вземе да пукне по-бързо, като не става за нищо.
Бързичко избирали друг Пратеник, мятали го върху копията и така, докато все някой не се наръга и не умре на място. И не си го измислям това – Херодот го е писал.

Преди да си помислите, че Залмоксис е бил някакъв алкохолик, ще ви докажа колко велик е бил само с един цитат от Платон: „От подобно естество, Хармиде, е и въздействието на баенето. Научих го там във войската от един тракийски лекар от учениците на Залмоксис, за които се говори, че можели да направят човека безсмъртен“. „А Залмоксис – рече ми той – нашият цар, който е божество, говори, че както не бива да се заемаме с лечението на очите отделно от главата, тъй не бива да се заемаме с лечението на главата отделно от цялото тяло и също така тялото отделно от душата“.

Та, както виждате, при траките нещата не са толкова засукани и извратени, като при онези от Олимп. Тук имаме философия и алкохол, а не пеесе нюанса сиртакита. Е, имаме тракийска богиня с името Котито, което малко ме стряска, но какво да се прави….

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *