Яяя......

Три в едно

Публикувано

Сутрин пия три в едно и топя в него пълнозърнеста бисквита.
Избягвам кафето, че ми се разбалансират чакрите.

Гледам към двор с магданоз, копър, чубрица, лющян, току-що засадени чушки и домати.
Малко по-нагоре се вижда баир с гора.
Дишам дълбоко. Преди работния ден се зареждам с природа.

До скоро бе обратното, толкова бях презареден с природа, че веднъж в годината пътувах до града да видя някой панелен блок, та да не загубя връзка с действителността.

В двора има и много стара ябълка.
Мисля си: „Много истории са се разказвали под старите дървета… Няма го онзи свят вече. Когато бях пастир, сядахме под едни стари черници с останалите пастири и разговаряхме. Понеже бях най- младият, само слушах, защото нямах история за разказване.

Там оживяваха спомени за живот и хора от селото ни съществували преди да се родя. За хора корави, и мъдри. Дето им тежи думата.

Не минаваше и без политика. Някои от ония родени в началото на 20 век боготворяха Хитлер и фашизма, нищо, че не малко от тях са воювали на фронта срещу него.
Смятах ги за демоде (че идеологията им е погребана завинаги), но не им го казах никога. И по-добре, че не им го казах, понеже след време разбрах, че може и да съм грешал в преценките си.

Та така. Ония черници отдавна ги няма. Изсякоха ги циганите.
Сега общуваме най-вече в чат.
Забелязвам, че младите родени около 2000г. са предимно привърженици на фашизма (за тях свастиката е свещена, а тъмнокожият подходящ единствено за сапун) и смятат мен, комуниста, за демоде .
Убедено го смятат.
Не си дават сметка, че един ден може да изпаднат в същите съмнения, като моите днес..

Ивайло Йорданов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *