Виктория Тинтерова

Търпи, търпи, ама…

Публикувано

Зад усмихнатата ми и приветлива външност на домакиня на средна възраст, приятно закръглена, уютна и добра готвачка, майка и съпруга се крие един демОн против чалгата и Борисович.

Търпя всякакви работи, ама всякакви, освен чалга. Даже расизъм в разумни граници търпя, търпя комунизми, русофилщини и русофобщини и демократизми с шарени шалчета донякъде, дори има моменти, в които Евгени Минчев ми харесва, когато е против конвенцията, мога да изгледам цяло предаване на Гала и Мъжътнагала без да ми трепне окото, ако много се налага, даже изгледах една Черешка на тортата с готвачка чалга певицата … ми една, дето мъжът ѝ я изпъди от Израел, насосана в много тясна, кожена, ярко жълта блуза на дупки и скъсани дънки, през които дупки се промъкваха малки топчета плът, дори мога да изслушаме менторското, претенциозно мънкане на Патрашкова, както и цяло интервю на Хекимян с Цвъ…. но не мога, не искам и никога няма да излушам ни една песен на Слави, на Анелия …или Азис.

Не обичам от дъното на душата си Бела роза, така както много хора не обичат Nazareth или Led Zeppelin или Бетовен и Вагнер, както повечето хора не искат да стъпят в художествена галерия или да научат кой е изрисувал Сикстинската капела или пък кой е Ел Греко. Както много хора мразят да четат книги, така аз мразя чалга… Когато съм изправена пред неизбежното – да съм на гости и да трябва изслушам тази песен или някоя подобна, защото няма как да стана от мястото и да си завра главата в някоя дълбока дупка, започвам с най-силният си вътрешен глас да си крещя – СПОКОЙНО, ВИКТОРИЯ, СПОКОЙНО И ТОВА ЩЕ МИНЕ…. И си тургам една ледена усмивка на лицето, ма лицето ми е такова, че с ледените гримаси никак не ми се получава, та хората си мислят, че се забавлявам. Подозирам, че ако подозираха какво си мисля, никога повече не биха ме поканили на гости, ама никога. Даже не знам дали биха ме поздравявали на улицата….

В този смисъл съм един истински диктатор. Ако ми дадат власт, мигом бих забранила чалгата, ама мигом….. ако имах власт. Преди да забраня герб даже. Първият ден – забрана на чалгата, втория на герб. На третия ден ще видя, че то много неща за забраняване има на тази територия….

Изводът – не ща и да чуя, че Ц.Манева подкрепяла кауза, щото там кауза няма. Няма и туй то! Нито, че Азис имал хубав глас – да го беше използвал както Пол Маккартни си го използва… нито, че Слави бил критикувал властта, та той опростачи няколко поколения с песните си…

И, моля ви, не ме убеждавайте, че Бяла роза е хубава песен, както аз не ви убеждавам, че „Есента на патриарха“ е криминале и се чете лесно….
Това не е високомерно послание, а вопъл за кОлтура….

……………………………

Ей ви на истинска чалга в политиката – Румяна Бъчварова. Вика, че такъв невиждан икономически ръст никой, никъде не е виждал в глобалния свят. Даже в Париж. Въпреки скъпите дрешки, въпреки образованието, въпреки… Почвам да се двоумя – през първия си диктаторски ден, герб ли да забраня или чалгата? Но великите диктатори могат и две неща едновременно, нали? Край, решено е – сутринта забранявам чалгата, обядвам, пия една бира, поспивам и към 3 забранявам герб. С декрети ли се правят тия работи, с указ ли, наредба ли, не знам…
Ама може и на листче –
„Забранявам чалгата!
Ваш любим диктатор
В.Т.
подпис /не се чете/“

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *