Яяя......

Успех, господин Президент!

Публикувано

Намерих клип с речта на Президента Радев в парламента от днес, отворих си една бира, седнах удобно, натиснах „Play“ и се потопих в атмосферата…

Първо, поздравления за този, който е дал идеята на Радев да пунктира Плевнелиев с неговото „надграждане“, заменяйки го с „Държавност се гради с натрупване“. Стига да не „трупа“ под път и над път, както Росен надграждаше като зидаро-мазач на всеки три минути, акцента в това изречение е чудесен.

Като цяло, речта наистина беше дълга и обтекаема и лично аз смятам, че можеше да бъде редуцирана в известна степен, но тъй както съвършенството се постига не когато няма какво да добавиш, а когато няма какво да премахнеш, така и за да посочиш проблемите ясно и категорично, е необходимо да отделиш време. В този смисъл, едно 5 до 7 минути по-кратка реч щеше да свърши още по-добра работа и да запуши устите на неадекватните гербаджии, но и така си беше ОК.

Силен и красив шут за Кунева и Москов бяха думите на Радев за несправедливостта в двете социални системи – здравеопазването и образованието. Ясно и точно! Единственият по-добър ход от словесния такъв, би бил да остави микрофоните за десет секунди и да отиде да изрита стоящата на метри от него Меглена отзад…два пъти. Два, защото доктор Менгеле отсъстваше.

Грандиозно дипломатично изхрачване върху предшественика му беше, когато каза, че няма да допусне орязването и фактическото обезсилване на президентските правомощия. Абсолютни адмирации за това! На мястото на Радев бих замерил стоящият на централно място на балкона Росен с престояла райска ябълка заради наведената му позиция по този и по хиляди други въпроси, но аз сигурно нямаше да уцеля, докато той е човек военен – няма как мерника му да не е точен..

Специално за невярващите в неговата уж НАТО и ЕС неприязън (която, ако действително я има я приветствам горещо!) новоизбраният президент каза, че членството ни в двата съюза е стратегически избор. Е, не знам защо някои хора си мислят, че трябва едва ли не да носи брошки със стилизираните абревиатури на тия две формирования, за да няма съмнение в евроатлантическата му ориентация!?

А, да – не чух да се кълне във вярност към Путин. Специално се напрягах, за да не изтърва такова признание, но нямаше, ей! Спете спокойно деца – никой не ви страхува.

Колкото до култовата реплика към депутатите от негово дясно, „Имате още една седмица.“ – О, Боже Господи! Това ще се превърне в крилата фраза. Скоро и децата в детските градини ще я използват, за да поставят ултиматуми на леличките, които се грижат немарливо за тях. Това изречение е абсолютен култ и когато го чух си отворих втора бира, без да съм изпил първата и вдигнах няколко наздравици, докато превъртах момента пак и пак и пак…
Ако на негово място се заклеваше като президент Цецка и левите депутати ѝ подмятаха разни реплики и дуплики, ми тя щеше да се разплаче бе, уважаеми и драги зрители. Казвам ви, щеше да ревне като Тити Папазов, да се разсополиви и вече по нейн маниер да разконспирира поредния заклан от комунистите в рода ѝ дядо!
А Радев само стрелна с очи вдясно, изрече най-страшното, направи чупка с рамо и си продължи спокойно. Евалларка, Г-н Президент – пич сте!

В заключение, съжалявам, че нямаше окачена пушка някъде отзад, зад уважаемото председателство на НС. Щото нали, като има пушка на сцената, няма начин тя да не гръмне до края на представлението, а встрани от Радев имаше минимум два едри добитъка, отдавна готови за отстрел. Боеко, Лиляно – застанете един зад друг, ако обичате, няма нужда от разхищение на патрони…

Ами, това е!
Успех на новата президентска двойка! България цяла сега вази гледа! Не се излагайте, моля!

P.S. Румене, не се коси за лапсусите, които допусна. Цветан не мож го стигна по тоя параграф още сто години. На инаугурацията ти за втория мандат, ще се справиш къде-къде по-добре…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *