Яяя......

Фанелата

Публикувано

Видях облечената с домашно плетена жилетка дъщеричка на една приятелка тук и си спомних как държеше да се нося баба ми едно време, когато все още бях податлив на модните ѝ вкусове и разбирания.

Отивам да я видя в един зимен ден, нея и дядо ми, а тя милата – познайте? Оплела ми фанела. По онова време вече излизаха на сцената дънковите ризи, навитите крачоли на ставащите все по-популярни масови джинси, развлечените като дърпани от бесни котки горнища и анцуНзи, а тя ми навира една банално бяла, дебела, направо полушубка с уклон към родопско одеяло, която гледайки размерите ѝ, бас фащам е причината цяло стадо вакли овчици от породата „Карнобатска тънкорунна“ да зъзнат нейде из полята голи-голенички и в която мога да гушна целият осми клас, чийто член по него време бях.

Викам ѝ – „Ма ба’о, нямаше нужда ма! Що не я разплетеш тая, иначе толкова готина огромност и не ми изплетеш едни сто, сто и пеесе чифта чорапи за вкъщи? То ей ся ш’са запролети, кога да я нося аз таз фанела?“

Така ѝ казвам, се ено много съжалявам, че няма да има време преди окончателно да е пукнала пролетта да го облека тоз юрган мащабен, а всъщност си представям как всички ше ме спукат от майтап, ако се появя с вълнената пелерина в училище.

„Аааа, баба – казва ми тя – тез дни го дават студено и сняг да вали – тряа тий топличко. Тамън да я подносиш. Аз съм ти я напрайла малко по-голяма, та и догодина да я обличаш.“

Да, ама ако се покажа така натъкмен в обществото в Невша, ще трябва после да се изселвам!
Ама аз вече имам мостак ма, ба’о! И как така догодина!? Ми аз ще съм НА ВАРНА ТОГАВА МА! Ти ко искаш – да ма спукат от мариз ли, ма!?

Аз това си го мисля, нале. Не се обаждам гласово, щото дядо ми е наблизо и тъкмо беше започнал да подносва бастун..
И протегнала това фанелище насреща ми старата жена и гледа едно такова бабешки жално.
Ми, Ванка – ше се наложи да си на баба момчето! Фърлям там к’вото съм носил тогава – в днешно време сигурно и в него бих изглеждал като селски левент пазаруващ дрехите си от местния смесен магазин – и нахлузвам през главата тоз китеник на голо.

Майкооооууу, то ми покри коленете и само загатва, че някъде там долу имам и глезени.
Ма пък верно топли. Чак топките ми взеха да се запотяват.
Това, ако не е поне трийсет под нулата и го облека, трябва или да съм луд или от обличането му да зависи оцеляването на планетата! Представям си как нахлуват марсианците и казват – „Ти, момче с девствен мустак, ако не се премениш секундално в тоз чуден бял губер, ше затрием човешкия род тук и сега!“
И пак щях да се поколебая – повярвайте ми!

Секретирам обилно, докато баба ми ме обикаля отвред да види как седи брашнян чувал на започнало да възмъжава тяло и цъка. На три цъка разстояние съм от това да колабирам и „счупа тоз вълняк“, когато тя примлясква доволно и отсича – „Чудна е станала фанелката!“

Разхвърлям се колкото се може по-чевръсто, но за пред нея уж небрежно и бавно, гальба не ми се ще да смъкна таа прелест неземна от гърба си, а трите наскоро поникнали косъма по гръдта ми отлитат изтръгнати от грубата прегръдка на домашната нетепана вълна. Добре, че с времето си отгледах и друг космарлак…

Бря, ся тряа облека този анти-конти пуловер на всеослушание поне веднъж, без да си посегна на живота барем от хорска срама.

Надипля го баба ми в една платняна торба да си го нося армаган и след като заявявам претенциите си за два чатала наденица (бях са въобразил за един, ама ми дойде куража да си изпрося още един като компенсация за не чак нежелания, ама сещате се как го възприемах тоз подарък).
Дядо ми се подсмихна и ми даде три. Беше облечен с блузон, който някога може също да му е бил до коленете, ама с годините го носеше като шлейфа на булчинска рокля.

Така и никога не сложих връз себе си това чудо на плетивата, но още го пазя някъде из дрехите си излезли от употреба…или никога не влизали в такава. Убеден съм, че още ми става, както би ми станал и обръча от детските години на Искра Фидосова.

Ама пазя си фанелката де – тя си ми е от баба ❤️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *