Виктория Тинтерова

Фейсове и Нефейсове

Публикувано

Знаете ли, че ние тук, във фейсбуката сме по-информирани от другите, обикновените хора? За яснота и краткост, ще наричам нас – Фейсове, а другите – Нефейсове.
Тия, дето се инатят и отказват да се гмурнат в тази мрежа от мнения, характери, характеропатии и прочие ментални изненади са невежи.

Например, ако видиш на улицата някой познат, ще си кажете – здрасти, как си, добре съм, а ти.. и аз…детето? и то… чао, приятен ден.. хубав ден като цяло и на 100%..приятно изкарване.. и прочие културности.

Единственото, което можеш да разбереш от подобен разговор е дали човекът/човечката е чел книги или не. Ни можеш да разбереш дали е холерик, ни дали сангвиник, ни има ли политически пристрастия, ни ходил ли е на море, ни нищо!*
Не могат да се карат на негласуващите – че не гласуват, на гласуващите – че гласуват, тъпо и въобще – скука.

За да проведат такъв разговор, Нефейсовете трябва да седнат в кръчма, пък да гаврътнат по две ракии, а зима иде, парното скъпо, кубикът дърва – на двойна цена и т.н.

А па тия, дето не гледат телевизори, направо нищо не знаят.
Е днес, разбрах от телевизорите, че глобалният свят в България е много пъстър. Например – навсякъде из държавата ни, тротоарите и въобще ландшафтът** е поразително отвратителен. Те, Метелевизорите, си мислят, че е само около тях. Не само ваща река е синя, нито пък само около вас има сметище, Нетелевизори… Нее, навсякъде е така.

И в този ландшафт щъкат кандидати. Кандидатстват. А ние тук се караме заради тях. Хич да не ви пука, скъпи Фейсове, няма никакво значение! Докато Бокича не построи Хемус е все тая кой кандидат ще изберем. А после, в следващите 30-40 г. ще го стържем от ландшафта… Ама повечето от нас няма да са живи, така че други да му мислят.

Ся, като се замислих, излъгах за тротоарите – в квартала Артекс направиха около 20 метра хубав тротоар и понякога разхождаме децата там, да го видят, а и блокът на Основателят на тръста се вижда….

Нетелевизорните няма да разберат и за групата германци, от предаването на Карбовски, които си направили тук комуна и живеят като в 18-ти век.

– Защо тук? – пита Карбовски.

– Защото сте най-бедни и приличате на типове от 18-ти век – вика германецът-комун. (не комунист, а основател на комуна, нали)

– Ама вие сте били в Африка?! – Карбовски.

– Аха, бяхме, ама тук е пò 18-ти веково…. това, че има такава държава в есъто е толкова прекрасно, чаровно, приключенско, вълшебно, че ние не можем да се нарадваме!

А па има и едни, дето не гледат Гала. Негали. Те не знаят, че животът е хубав и „Маскираният певец“ е сериозно предаване, а халваджаните – гении.
И че „Откраднат живот“ е хубав филм. Въобще – филм.
И за онова, дето се бият под строгия поглед на.. ох, забравих ѝ името – дъщерята на Пепа Николова – е важно и интересно предаване за човешкия дух и тяло.

Няма да знаят нАучният факт, че малките деца плачат, когато видят родителите си да се целуват, защото знаят, че може да се появи друго дете… Или пък няма да знаят колко е модерно върхът на късо подстриганата, умна глава да е ярко оранжева.
Въобще, кво да говорим…

––

* Това съм ви го разказвала, ама да припомня…
Наша приятелка среща мъжа на друга приятелка, който беше болен от грип, и му казва:
– Е, кво стана ся – ни умря, ни нищо!
Не разбрахме, тя радва ли се или нещо друго…

** ландшафт – …..Съчетавайки физическите си характеристики и културните наслоявания от човешкото присъствие, често наслагвано с хилядолетия, пейзажите отразяват синтезиса между човек и жизнена среда, ключови за националната идентичност.
Уикипедия

***

Отишъл Гарабед на гости на Киркор и си събул обувките в коридора. Във входното антре, както биха казали културните хора.
– Леле, Гарабед, колко са ти мръсни чорапите! – възкликва Киркор.
– Ти краката да видиш! – доволен е Гарабед.

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *