Яяя......

Хванахме се за червено

Публикувано
Собствено производство

Няма по-хубаво нещо, а и да има е несравнимо с това, да си скъсаш домат от градината. Да влезеш между редовете, да нагазиш в рохката пръст и още топъл, нагрят от слънцето, така зареден с енергия, че само от допира на грапавата ръка, която до преди минути е скубала плевели около стъблото на растението, да се разпука тоз домат, а червения сок да ти напълни шепата…
После, усетил грешката си, да го хванеш по-нежно, да прибавиш още няколко такива захранени със сладост и готови да се пръснат от нетърпение екземпляри и само да го прислееш с вода от чешмата.
При такава приятност – нож, чинии и въобще, каквато и да било посуда, не се допуска!
Ти, един истински домат, ако не го захапеш като ябълка и да ти избухне небцето в оргазъм, а вкусовите рецептори от кеф да се замятат и да си сменят местата из устата ти, ако не ти прочуркат сок и семки по брадичката, ако не примляснеш два-три пъти сладко-сладко – ами ти си го похабил тоя домат бе, човек!
А едно време, когато още имахме овце и си правехме сиренето сами? Лелеееее…
Винаги, ама винаги имаше поне две тенекии и един около петлитров буркан с широко гърло, които съхраняваха домашното овче сирене.
А комбинацията от топли слънчеви домати и сирене, което не се разгражда при досега си с атмосферата като днешното, беше…е, може би това вече е сравнимо и по-добро като удоволствие за органическите сетива от горното.
Те, двата продукта, гаче ли са създадени един за друг. И не са ли заедно и не вървят ли в комплект, нещо не е завършено, не е цяло…

Помните ли разказа на Георги Бърдаров „За петата ракия или колко е хубав животът„.
Представете си сега първата глътка ракия без домашния, ухилил се срещу слънцето домат за мезе.
Това би било престъпна небрежност и погазване на изконните български традиции!
Не знам за вас, но аз ще си сипя една петдесетограмка, ако и да не съм пияч – традициите повеляват!
А и е точно ракиено време…Юнкер отдавна вече повръща някъде…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *