Яяя......

Хубавата Елена

Публикувано

Днес ми се говори за Хубавата Елена. Нека се задълбаем малко в нейното CV, защото не може току-така една жена да стане причина за оная Троянска война.
Та да видим сега…

Хубавата Елена е дъщеря на Зевс и Леда ( простосмъртна жена, ама царица на Спарта). Самата поява на Ленчето дава основите на цял сериал, защото горката Леда била бременна с четири (4) деца – две от съпруга ѝ Тиндарей (Кастор и Клитемнестра) и две от Зевс (Елена и Полидевк).

Според легендата една нощ Леда заченала децата от съпруга си, а малко след като той си отишъл в своята спалня, при Леда дошъл един лебед. Всъщност Зевс приел формата на лебед, за да преспи с Леда и взел, че успял, но все още не мога да си представя как може една жена да се оноди с лебед? Лебед, бе!? Обаче не само, че се е случило, ама били заченати Ленчето и брат ѝ Полидевк (той сега работи като спътник на Сатурн).

Както и да е, Леда износила и родила тези четири деца, а ние ще се съсредоточим само върху Хубавата Елена. Пораснала девойката, спечелила няколко конкурса за Мис Спарта и изведнъж дошли да искат ръката ѝ царе и принцове. Ама накуп всичките. Знае се списъкът на мераклиите: Филоктет, Менестей, Идоменей, Аякс, Одисей, Патрокъл и Менелай.

Първо ми направи впечатление името на Патрокъл – ако помните, той е гадже на Ахил още от началото на пубертета, но явно е искал ръката на Елена, защото Ахил не можел да му роди наследници.

Другият интересен претендент е Одисей, който вероятно след като не успял да предизвика интереса на Ленчето, се оженил за Пенелопа.

И пак както и да, Елена сама избрала да се омъжи за Менелай. Може би си мислите, че го е харесала и се е влюбила в него? Едва ли. Менелай е брат на Агамемнон, който вече бил женен за сестрата на Ленчето – Клитемнестра, така че явно са я понатиснали да го избере. А и Менелайчо след време седнал на трона на тъста си….абе, шуробаджанащина е имало и в Спарта.

Та оженил се Менелай за Елена, родили си момиченце и сигурно се спогаждали, но след време им се изтърсил на гости Парис (Орландо Блум), дето баща му бил цар на Троя и хубавото Ленче се влюбило в госта-красавец. Има две хипотези:

1. Парис навил хубавицата да избяга заедно с него в Троя;

2. Парис отвлякъл Елена и я завел в Троя.

Всъщност няма голямо значение, защото така или иначе Парис я замъкнал вкъщи, където се съмнявам да са я посрещнали добре. Особено бъдещата свекърва, защото когато била бременна с Парисчо, сънувала пророчески сън – как ражда не дете, а факла, която запалва цяла Троя. Тогава гадателите ѝ обяснили съвсем накратко: „Това пишлеме трябва да го разкараш!“ и след като бебето се родило, баща му Приам го занесъл в планината и го зарязал. Обаче Чък Норис намерил детето и го отгледал. Не че това му помогнало, де, щото все пак като пораснало, видяло сметката на Троя.

Знаем, че по време на Троянската война Парис е убит. След това брат му Дейфоб се жени за Ленчето, но Меналай му праща един откос с картечница и го умира. Аз не знам как и защо Хубавото Ленче се омъжва за братята-троянци, след като не се е развеждала с Менелай? А троянците защо не са я върнали тая уруспия на първия ѝ мъж, вместо да затриват цял град? Може пък да е застрахователна измама, знам ли… В края на краищата Менелайчо си прибира жената, мърморейки: „Бахта в скапания фараш, угз, таралясник нещастен….“ и т.н.

Извод от цялата тая история: нормално е Ленчето да предизвика война чрез кръшкане, след като явно е приличала на баща си в момента на зачатието ѝ, т.е. вечно разгонена голяма бяла птица или по-точно – патка.

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *