Яяя......

Цар Футбол ….горкият Меси..

Две страсти има Милото. Аз не се броя. Пък и след толкоз време много силно се съмнявам… Ама за страстите ми е думата – футбол и рибарство. Гледам го, ходи като шевна машина напред-назад. Умислен, угрижен. Старая се да не задавам въпроси, ама той сам идва и търси контакт. Вербален!

– Ти знаеш ли – вика – какво страшно нещо е тоз коронавирус за световния футбол? А? Знаеш ли, че всичко отмениха? Няма Шампионска лига. Няма вътрешни първенства. Няма – вика – да има и Европейско по футбол! Представяш ли си, а?! Само си представи! Цяла Европа щеше да домакинства на шампионата. Даже си мислех някой мач да гледаме в Букурещ!

Опитвам се да си представя. Или поне да се направя, че си представям тази драма! То злободневните неща като сатистика на заразените по света, готвене, чистене и дистанционно обучение са само в моя ум явно. Тъй де, правя една загрижена физиономия, вкарвам възможно най-разбиращия поглед, който мога да докарам, и гледам по-бързо да минем на важните за оцеляването на къщата неща. Като например какво да сготвим – в частност аз, за вечеря.

– А знаеш ли – не мирясва Милото – каква драма е в Англия? А? Знаеш ли? „Ливърпул“ прави егаси извънземния сезон! Имат 25 точки аванс пред втория в класирането – „Манчестър Сити“. Никога не се случвало това! Ни-ко-га! От 30 години не са ставали шампиони! Разбираш ли? Трябваха им само още две победи и ставаха абсолютно недостижими до края на сезона! Най-ранен победител в Премиер Лиг! Ти разбираш ли?!– вика. – Сега най-вероятно ще анулират сезона! Е това ако не е подигравка на съдбата, какво да е?! Чакай да ти прочета нещо!

Аз не държа да ми чете, ама няма как и да откажа, защото след малко той е на смяна да се грижи за домашните любимци… Преглъщам внимателно, захапвам си езика и се правя, че слушам. Милото щрака нещо на телефона си и почва да чете с вълнение:

– „Ливърпул“ за последно са ставали шампион в сезон 89-90. Ако бяха спечелили следващите си два мача, щяха да са отборът, който е коронован най-рано в историята на Висшата лига в 31-вия от 38 кръга, тъй като вторият се намира на цели 25 точки зад тях. Сега е възможно да бъде анулиран целият сезон. Титлата е ничия, короната е за всички.“

Пак включвам цялото си старание да докарам подходящия израз на физиономията си! Кимам разбиращо.

– Ама само си представи! – продължава Милото – Всички футболисти по света в съпричастност и разбиране на кризата сега вероятно ще получават само по 50% от заплатите си. Криза е. Ето, „Барселона“ ще намали заплатите на звездите си! Лионел Меси ще получава САМО половината си заплата!!! Разбра ли?

Казвам, че съм разбрала и много дълбоко съм покрусена. Милото пуска няколко светкавици през погледа си и се прибира да си страда самостоятелно.

За мене думата „меси“ има съвсем буквално значение. Ще ме разберете – върви с брашно, масло, мая, тесто… Айде и малко яйца и сиренце за разкош! Явно обаче не е точно това, за което се пени Милото, защото него го интересува само резултата от месенето и едва ли това има нещо общо с футбола. Решавам да погледна в нета за какво иде реч – да се поограмотя малко, че да мога поне на съпричастност да го докарам с някоя и друга дума на място. И сега цял ден се кахъря! За Месито и другите се тормозя. Завалийките! Ма те как ще издрапат само с половината от заплатите си сега?! А?! Звезди на небесклона футболен! Туй били огромни заплати, бе! Милиони! Ми-ли-о-ни са това! За да ритат една топка?! То ние сме свикнали  – цял живот от криза в криза сме. Все някак ще се оправим. Баба знае две и двеста. За тях обаче не съм спокойна…
Айде, отивам да си поговоря с Милото! На футболна тематика!

Татяна Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *