Виктория Тинтерова

Църквите, ТВУ-тата и тъпаците

Публикувано

Ся ще дръпна една реч, че много ми подпалиха моторетката всякакви тъпаци.

Миро от Галка и Миро разказа за нерадостното си детство в Толбухин. Роден 76-та, той не бил виждал хора да влизат в църквите, защото мракобесният комунизъм бил забранил тая работа. Дори в СССР или в Румъния хората ходели на църква. Той бил виждал в Румъния такива хора. Не е и чувал, че в СССР са унищожени хиляди църкви по време на революцията, а в България нито една… Нито една разрушена нарочно църква. Друг е въпросът, че през антикомунистическите години стотици църкви умряха от липса на грижи….

Но това даже не е най-тъпото.

Той е протестант. Протестантите толкова били забранени, че всички били в ТВУ-та. Честно, така каза. Ся, ще се повторя, даже потретя – дядо ми беше евангелски пастор на Казанлък. Имаха си църква и през лятото, когато бях при тях, ходех всяка неделя на службите. А през седмицата, при баба идваха братя и сестри и се молеха. Това са може би най-приятните и добри хора, които съм виждала. Нито аз, нито братовчедите ми или децата на евангелистите не сме били в ТВУ-та…

И в София, в „Св. Георги“ като деца сме влизали безброй пъти. Имама живи съученици все още, които могат да потвърдят…
Съвсем друг въпрос е какво е преживял дядо ми около девети септември. Но след 76-та да твърдиш, че са били преследвани християните е тъпо, манипулативно и … грешно, религиозни човече. Да лъжеш и да си агресивен на Великден е адски грешно и тъпо….

***

А сега, хайде да поразсъждаваме всички заедно – и тези, които са ОК да се гаврят с хората на входа на София… Ако може.

Много хора от София имат къщи в околността или по-далеч и много хора си садят разни неща там.

1. Хората имат право да нагледат имотите си. Опасността да бъдат разбити и ограбени къщите им е огромна. Полиция няма, нали разбирате….

2. Хората имат право да си засадят градините, особено в тези гладни времена. Или не?! Каква е разликата между това да си седя в кухнята в София и да си чопля двора в Долни Лозен…Не че имам двор там, де.

3. Как биха разнесли каквато и да било зараза хората, при положение, че не работят ресторанти, кафенета, магазини и пазари. Защо решаваме априори, че отишлият на село човек започва мигом да се целува с де що има баба на село?

4. Магазините, които работят, за красота ли работят, че собствениците им се възмущават, че хора влизали в тях? Начи ем отворено, ем не трябва да влизат вътре хората…

– Господин генерал, ще бъдат ли постепенно отворени планините за посещение? – журналист. Въпрос.
Друг един журналист тормози хората да ги пита защо ходят след чудотворна икона. Тича след тях и бълбука тъпи въпроси.

Глупостта е невиждана и нечувана!

Виктория Тинтерова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *