Искра Веселинова

Честит празник, българи!

Публикувано

Честит празник на всички българи! Днешният ден е най-прекрасният и най-драматичният в нашата тежка, мъченическа история. Това е ден, с който трябва да се гордеем, да го тачим като най-скъпа на сърцата ни реликва, да го пазим в паметта си.

Хиляди хора са загинали, за да ни има нас днес. Техните кости са легнали непогребани нейде из ледените зимни полета; паметта им вика от земята и ние сме длъжни да чуем този скръбен вик, да сведем глави пред подвига на тези незнайни герои и да бъдем благодарни за великата им саможертва.

Слушайте гласа на кръвта си, не слушайте онези лъжливи уста, които ще ви кажат, че робство не е имало, че подвиг не е имало, че нашето Освобождение е уродлив плод от мъртвата утроба на руските имперски интереси! С тези уста говори омразата, злото вика чрез тях и се стреми да убие паметта ни, да ни накара да се чувстваме негодни, презрени и манипулирани.

Аз пък ще ви кажа, че всеки човек, който се е борил смело и честно за нашата свобода, заслужава пиедестал. Всяка майка, която е оплакала убитите си от башибозуци рожби, заслужава паметник. Всеки доброволец, който е препасал оръжие, прекръстил се е и е поел на смърт за нас, заслужава преклонение. Всеки храбър руски воин, който е жертвал живота си, за да я има България, заслужава огромната ни и вечна благодарност. Нека брътвят лъжливите уста, онзи, който има човешка душа, доблест и родолюбие, няма да ги чуе!

И най-сетне, обръщам се към онези българи, които останаха в Родината, въпреки несгодите, бедността и несправедливостите. Благословени да сте, че пазите българската здрава жилка, че се плодите напук на тежкия живот, че пазите българската кръв и българското самосъзнание! Гордея се, че съм една от вас! Бог да пази България!

Искра Веселинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *