Яяя......

Язон и Златното руно и…време е за шоу!

Публикувано

Мисля днес да си поговорим за Златното руно – онова, дето Язон го донесъл от днешна Грузия, заедно с пеесе аргонавта.

Чичото на Язон (по-добре ми звучи Джейсън, ама карай), изпратил племенника си да му донесе тва руно и тогава той пък щял да му върне обратно царството. Няма нужда да подчертавам, че дъртия грък е изпратил Язон да краде – добре е златото да е безплатно, да се получи просто така, без заеми. Древногръцка традиция.

Самото Златно руно си има дълга история. Една мащеха-царица имала две заварени деца, но после родила двама синове и решила да се отърве от Хензел ии Гретел, за да може синовете ѝ да наследят трона. Планът ѝ бил доста странен – събрала тя всички жени от царството и ги накарала да съберат всичкото жито, което мъжете им са запазили за посев и им заповядала да го изсушат в горещи фурни, щото така реколтата щяла да бъде емнайсе пъти по-голяма и то без амониева селитра (NH4NO3), респективно без ГМО и даже без глутен. Жените ѝ повярвали, ама без дори да се замислят, и изпекли зърното. Мъжете нищо не знаели, затова като му дошло времето засели житото, но нищо не се родило.

Следва глад, мор, шог и бонба. Царят праща пратеници в Делфи, за да питат оракула какво да правят. Царицата-мащеха пък подкупва въпросните пратеници, като им нарежда като се върнат да кажат на царя, че трябва да принесе в жертва Хензел и Гретел, за да поникне тая безглутенова пшеница. В края на краищата децата успели да избягат и от небето се появил златен овен, изпратен от истинската им майка. Яхнали го те, той литнал и ги отнесъл в Грузия.
По пътя Гретел се удавила, но Хензел стигнал жив и здрав и като благодарност към добрия златен овен, му резнал сънната артерия с думите: „Чичо Зевс те чака и ще те води по развратни овце, късметлия такъв!“.
Грузинския цар приел подаръка и го окачил на едно дърво, като турил до него един от драконите на Денерис да го пази.

Мога дълго да анализирам ума на древногръцките жени, които изпекли житото си или пък сложния план на оная мащеха, която определено си е падала по вестник „Лична драма“, но ще се въздържа, докато мърморя едно протяжно „Оооммммммм….“.

И така имаме Язон, който набира персонал от пеесе човека, сключва трудови договори, регистрира ги в НОИ и всички заминават. Иначе аргонавтите ентусиазирано тръгнали през Черно море като същи английски туристи от нискобюджетна туристическа компания. По пътя Язон и хората му се изтрепали да правят деца и то все момчета, така че запълвали успешно ниската раждаемост на разни женски острови. Когато накрая стигнали в Колхида (днешна Грузия) и най-нахално поискали руното, местния цар казал на Язон, че като едното нищо ще му даде руното, ако успее да впрегне два бика и с тях да изоре няква нива. И забележете – Язон не може, щото биковете са огнедищащи и изобщо са много яки!

Тогава Язон започнал да сваля царската дъщеря Медея, за да го открехне на някоя тайна от черното счетоводство. Много се е старало момчето, няма спор – идва от гъркини, попада на грузинка, почва да я ухажва, изважда меденосладкия си византийски език и благо дума:

– Скъпа красавице Меркел…ъъъ…Медея, звинети! Ако ми удариш едно рамо да взема това руно, ще те заведа на Халкидики да си пием заедно коктейлите форевър!

Грузинката се хванала на въдицата и не само помогнала на Язон да свърши тая работа с биковете, ами дори утрепала брат си (какво ли не правят хората за едно Халкидики). Взели Златното руно и тръгнали към Гърция, като по пътя се налагало пак Медея да отървава аргонавтите от какви ли не премеждия – значи ако не е била тая жена, просто не знам дали гърците щяха да оцелеят.

Та връщат се най-накрая, Язон и Медея се женят, имат двама сина и изкарали тихо и кротко десет години, докато Язон не се загледал по друга царска дъщеря и решил да се ожени за нея. Медея нямала вяра на адвокати, затова изпратила на бившия си и на бъдещата му жена отровни дрехи. Оная бъдещата ги облякла и умряла в страшни мъки, а Медея като капак на всичко убила малките си синове. Язон все пак не получил инфаркт, но бил ужасно стресиран и старателно се самоутрепал. Медея доволно потрила ръце и вероятно създала лесбийството, защото разбрала, че в Спарта хвърлят момченцата в няква пропаст. Ми тва е.

Магдалена Николова

Още от Маги – ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *