Яяя......

6 кратки истории

Публикувано

3 кратки лондонски истории от последните дни

История 1

С иван вървим по улицата. минаваме покрай бездомник в спален чувал, прегърнал жив заек. Иска ни пари. Иван го пита на колко години е, отговаря ни – на 31. Иван го пита защо не работи. Казва, че бил болен. Иван го пита от какво е болен. Не било наша работа, да му дадем пари или да се разкараме, щото му губим времето. Иван му казва, че той самият би мил трупове, ако се наложи, но никога не би останал без пари. Онзи се изплюва след нас.

История 2

Спира ни млад чернокож младеж и ни иска пари. Иван го пита защо не работи. Младежът ни нарича „шибани расисти“ и подминава.

История 3

Спира ни мъж на средна възраст, вонящ на алкохол и иска пари. Иван го пита защо не работи и получава изумен поглед. Иван му казва доброжелателно „get a job, mate“. Отнасяме псувня.

3 кратки софийски и бургаски истории от последните месеци

История 1

На „Черни връх“ ме спира възрастен мъж и с плач ме моли да му купя парче хляб. Купувам му хляб и салам. Разказва ми, че е пенсиониран учител, с пенсия 180 лева, които му стигат само за кисело мляко и лекарства.

История 2

Спира ме младо момче, което ме моли да му намеря някаква работа – да мъкне багаж, да мие прозорци, каквото и да е. Грижи се сам за незрящия си брат и би работил всичко за някой лев. Фавам му пари, а той смутено моли да направи нещо за мен.

История 3

Възрастна жена ме спира и ме моли за един лев за кисело мляко. Дъщерята и зет ѝ я изгонили от къщи. Не знае какво да прави, моли Бог да я прибере по-бързо.

Не искам да сравнявам човешките трагедии, нито пък, да пази Господ, да правя глупави изводи. Аз дори не мога да артикулирам правилно проблема, камо ли да го анализирам. Просто имам болезненото усещане, че ако в Обединеното кралство мнозинството от бездомниците са предимно дрогирани, демотивирани юзлеси, то у нас мизерията и невъзможността за достоен живот, са резултат от чудовищността на ситуацията, в която сме заключени.

Ирини Зикидис

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *