Яяя......

Историята на Озирис

Мисля днес да прескоча малко към египетската митология и по-точно да хвърлим едно око на Озирис.

Наричан е още Озар, Узирис и, честна дума, УНУФРИ! Без майтап! Озирис се оженил за своята сестра-близначка Изида. Освен това брат му Сет пък се оженил също за своя сестра – Нефтида. Явно затова по-късно фараоните са се женели за сестрите си и за братовчедките. А може би това е бил хитрият начин тъща да ти бъде родната ти майка и трябва да признаете, че е идеалното решение, ако пренебрегнем факта за дечицата, родени от кръвосмешение (вероятно така са се появили октоподите).

Та нека се върна на историята на Озирис (Унуфри ми харесва повече, звинети). Значи имаме братя и сестри в брак. Нефтида, съпруга на Сет, се влюбила в другия си брат Озирис. Опитала се да го прелъсти, обаче той казал твърдо „нье“ и я отсвирил – човекът вероятно решил, че няма нищо лошо в това да оножда сестра си Изида, щом я е водил в гражданското, ама не може да опрашва другата си сестра, защото не се е женил за нея, нали разбирате?

И докато Озирис си мислел:“Ееех, ако бяхме приели исляма, можех да имам повече жени, ама бая хиляди години трябва да минат…“, Нефтида се преобразила на Изида и го опънала. От този единствен път тя забременяла с Анубис. Изида разбрала за изневярата и направо откачила. Отишла при бог Тот да му плаче на рамото и да го моли да ѝ помогне да си върне любовта на мъжа си. Това тук не ми е много ясно, защото нали Нефтида се била превърнала само за еването в Изида, така че Унуфри едва ли е видял разлика във външността, ама знае ли човек?

Нефтида обаче родила Анубис и понеже се страхувала, че мъжът ѝ (също и брат) Сет ще разбере, че му е изневерила, взела че хвърлила бебето в тръстиките, обаче Изида го открила с помощта на кучета и го спасила. Дотук сюжетът е пълна каша, а после става още по-шантав.

Та Сет разбрал, че жена му (сестра му) Нефтида не само му е сложила рога, ами даже е родила бебето Анубис, и тръгнал да трепе Унуфри (Озирис). Ами срещнал го и го утрепал, като след това го разсякъл на четринайсе парчета. И в цялата тази митология резко се намесва гръкът Плутарх, който разказва легендата, като добавя от себе си интересен факт – според него членът на Унуфри паднал в Нил и бил изяден от рибите.

Изида тръгнала да събира чарковете на мъжа си, залепила ги, балсамирала го (според легендите това е първата мумия в Древен Египет) и преди да го погребе, решила, че трябва да роди наследник. Да, бе! Може би заради детските, де да знам. За тази цел първо ще трябва да възкреси Озирисчо поне за кратко и второ – нали са му изяли чепа и сега той си няма? И пак според Плутарх Изида прави един фалос от глина, осветила го, залепила го към междукрачието му, произнесла вълшебните думи „я, я, шнеле, шнеле, вундабаааа…“ и Унуфри възкръснал.
И Изида така яко изнасилила брат си (съпруга си), че той отново се споминал, но тя все пак забременяла и родила Хор.

Озирис, естествено, се върнал пак в Царството на мъртвите, където го направили цар. Той е този, който претегля човешките сърца на починалите и решава кой къде да отиде.

Просто исках да ви разкажа какви сериали са се вихрели в древността. Ся аз не знам дали в някой турски или индийски сериал някой съживява умрели хора и загинали патки, но ако знаете нещо, кажете…

Магдалена Николова

А „Историята на Афродита“ може да прочетете ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *