Яяя......

Противната Снежанка, седемте използвача и кекс

Публикувано

Преди малко сложих едно нещо да се пече във фурната. Според рецептата трябва да е кекс, но докато разбърквах съставките ми приличаше на крем-супа. Ся ще е много хубаво, ако наистина се окаже кекс и ще ви препоръчам рецептата, но нещо не ми се вярва.

Докато чупех яйцата, не знам защо се сетих за оная Снежанка, дето била принцеса, пък готвела и чистела на седем човека със спондиоепифиална дисплазия конгенита. Нещо не ѝ е наред на тази приказка и докато изсипвам захарта, се сещам, че просто не е нормално да изчезне една принцеса от замъка и никой да не я потърси.

Братя Грим пишат, че понеже девойката била много красива, мащехата ѝ наредила на някакъв ловец да я заведе в гората и да я убие. За бащата нищичко не се казва, освен че се оженил за много красивата мащеха. Не знам защо тоя човек не е потърсил дъщеричката си. Хлапето би трябвало да има поне десет придворни дами, бавачки и гувернантки, но и те не го търсят. Тази история просто вони!

Предполагам, че не е имало никакво вълшебно огледало, което определяло коя е мис Свят, а по-скоро Снежанка е била толкова досадна и нагла, че просто всички са се радвали, че са се отървали от нея. Гадно звучи, но само това може да обясни бездействието в двореца.

Сега може би ще кажете: „Да, но ловецът не иска да я убие, защото му е жал“. Дръжки му е жал! А не се е поколебал да я остави в гората, за да я разкъсат дивите зверове, нали? А може да не я е застрелял, защото това се се случило извън ловния сезон, а той да не е луд да рискува да му отнемат ловния билет, а? Оставил е оная досадница и се прибрал. О, не, не е било извън сезона, защото според братя Грим авджията убил глиганче-годиначе и занесъл на мащехата белия и черния дроб, казвайки, че това са карантиите на Снежанка. Обаче защо не е занесъл цялото глиганче, не е ясно. Трихинелоза, може би? Или все пак съм права, че ловния сезон не е бил открит. Както и да е, това са подробности.

Снежанка попада в една къщичка, в която живеят онези седем малки човечета. Според братя Грим, те копаели руда. Това е много общо казано, така че щом при тях е останала една принцеса, значи са добивали злато, сребро, мед, а може и живак (щото е скъп).

Та, цитирам:
„Джуджетата рекли:
– Ако си съгласна да ни гледаш домакинството, да готвиш, да оправяш креватчетата, да переш, да шиеш и плетеш, и ако си съгласна да поддържаш навсякъде ред и чистота, можеш да останеш при нас и нищо няма да ти липсва.“

Нормално е да се усъмня, че тя се съгласява да им слугува, след като едва ли е можела дори да свари яйце – имала си е готвачи и слугини за тая работа. Обаче лилипутите я наемат, защото по цял ден копаят в мината и няма да ѝ слушат простотиите, нали? Не са я върнали на царя срещу откуп, защото са си имали достатъчно злато. А пък Снежанка явно е била достатъчно алчна за ценни метали, щом веднага приема офертата.

Последвалите номера на мащехата също са много подозрителни – защо продължава да иска да убие Снежанка, след като никой не го търси това хлапе? Освен това не пише, че е наказала ловеца, след като разбрала, че не си е свършил работата. Това ме подсети, че авджията изобщо не изприпкал тогава да каже на царя, че жена му си играе на „Мълчанието на агнетата“, така че определено народът се е отървал от принцеското изчадие.

А за онзи принц-некрофил, който я намерил и я взел, изобщо няма да разсъждавам…

Магдалена Николова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *