Корона терапия

VAX POPULI

Публикувано

Не знам каква е тази културно-масова вълна, дето ме е заляла, но все книги, филми и концерти са ми в главата. Последното в тази връзка, което ме развълнува, е концертът „Vax Live“, провел се миналия ден в Лос Анджелис. Не успях да видя това събитие на живо, обаче гледах снимки и четох статии за него. Много пъти ги четох, понеже не можех да им се наситя, а и трябва да свиквам, защото явно това ще е новият ми начин ми да общувам с международната култура – четене и гледане отдалече.

Концертът „Vax Live“ се състоял пред изцяло ваксинирана и негативно тествана публика, доколкото разбирам от новините, което означава, че дори и да бях кралицата на Лапландия, отседнала в LA, пак нямаше да се квалифицирам за публика… Нищо де, нали мога да чета. Прочетох например, че Дженифър Лопес била сред главните звезди на концерта, наред със Селена Гомес, Джими Кимел, Криси Тайгън, Бен Афлек и други ярки таланти. ДжейЛо е много красива 51-годишна тийнейджърка, на която искрено се възхищавам. Заклевам се, че страстно желая и моят задник да изглежда така добре, докато се мятам по гащи насред маскирани танцьори. А и маските са куул. Аз още не съм носила, но мисля да си поръчам една на „Луи Вютон“, дето е поръбена с дантела. Брюкселска дантела.

Но за концерта ми беше думата – прочетох още за него, че бил благотворителен. Събирал пари за ваксини, за да има ваксини за всички. За всички. Председатели били експринцът Хари и жена му Мата Хари, а пък патрони на събитието, много ясно, били действащият президент на страната, позната доскоро като Америка, както и неговата съпруга. Чудесни хора с чудесни цели и идеали. Експринц Хари излязъл на сцената като някоя рок-звезда, пишеше в статията, досущ Фреди Меркюри, а на билборда зад гърба му греели думите Global Citizen. Тръгнах да се информирам що е то „глобален гражданин“ и узнах, че е благотворителна организация, създадена в Мелбърн преди години, с цел да бори бедността. Организацията се менажирала от хора на възраст 16-26 години, прочетох, което допълнително ме впечатли. Всеки знае колко лесно е за един млад човек да натрупа трилиони, които веднага да инвестира в принцове, концерти и медицина. И аз бях млад мениджър, та затова симпатизирам на младежки кръжоци. Не ми провървя с трилионите на мен, ама здраве да е – ще пробвам пак в следващия живот и ще гледам да го правя в близост до неправителствени организации…

Та, ето с какви думи открил концерта Малкият принц, след като поблагодарил на ваксинираните медици пред себе си:

“… Но ние сме се събрали тук, защото тази пандемия няма да свърши, освен ако не действаме заедно с безпрецедентна всеотдайност в името на общото благо. Ваксината трябва да достигне всеки, навсякъде. Не можем да си отдъхнем и истински да се възстановим, докато не постигнем справедливо разпределяне на ваксините до всяко кътче на света…. Трябва да погледнем отвъд себе си със състрадание и съчувствие към познати и непознати. Нужно е да подкрепим цялото човечество и да се уверим, че нито един член на обществото ни няма да бъде забравен”….

…. Хлипам и подсмърчам… Това се казва истински принц…

“… Аз разбирам защо хората са объркани и понякога не знаят какво да мислят за ваксините. В момента преживяваме не само вирусна, но и дигитална пандемия… Когато дезинформацията относно ваксините се разпространява и се задълбочава чрез социалните и отчасти традиционните медии, тогава цялото човечество е изправено пред заплаха. Аз вярвам, че дезинформацията е световна хуманитарна криза, която непрекъснато се влошава…”

Това е. Най-сетне някой с кралска кръв, който да поеме инициативата и да поведе раята на поход срещу фейк нюз. В началото мислех да си запиша концерта на постоянен дигитален носител, който да пазя за поколенията, но после желанието ми се промени. Никакви DVD-та, никакви дигитални глупости – съдбовни думи като тези е нужно да се издълбаят в камък. И накрая, какво облекчение е, че не друг, а именно Дукът на Съсел – или Съсекс беше? – е оглавил новосъздадената Commission on Information Disorder (Комисия по информационни безредици) към “Аспен Институт” във Вашингтон. От вчера ровя в интернет, за да видя как се кандидатства в тази комисия, понеже и аз искам да се боря за информационен порядък. Непоносимо е такова едно положение на нещата, в което всяка чинка и всеки калеко се изказват нагло и безконтролно, и дезинформират навред. Дано намеря връзки в Министерството на истината, щото да ударя едно рамо на принцовете и принцесите, и да се установи на тоя свят най-после правилният ред. Айде, отивам да търся. Кални маски и гащи с пайети.

Сетая Брат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *